Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Dementie en haar wonderen

Het is inmiddels vijf maanden geleden dat ik een volle maand op mijn oma met dementie heb gepast omdat mijn ouders op vakantie waren. In deze maand heb ik elke dag kunnen herhalen tegen mijn oma dat mijn ouders overmorgen terug zouden komen. Gunstig, omdat ik hierdoor elke keer als reactie van mijn oma kreeg dat het zo fijn was voor mijn ouders dat ze er even tussenuit konden waardoor de rust in huis bewaard bleef.
Ike-Schagen-EPI.jpg

De vorige keer blogde Ike over het belang van subsidies voor initiatieven die zelfredzaamheid stimuleren >>

Dit in tegenstelling tot de situatie wanneer ik zou vertellen dat ze een hele maand weg zouden zijn. Dan had ik mijn nog kwieke en ietwat eigenwijze oma niet tegen kunnen houden of over kunnen halen. Die zou gelijk haar spullen pakken en een poging doen om naar ‘haar’ huis te gaan. Het huis dat al dertig jaar geleden is verkocht.

Truc

Nu, vijf maanden later, ben ik wederom op mijn oma aan het passen nu mijn ouders op vakantie zijn en verdomd, de ‘truc’ werkt niet meer. ‘Ik zou toch zweren dat ze al langer weg zijn’, zegt mijn oma als ze het briefje van mijn ouders leest dat elke ochtend op de keukentafel ligt. Het briefje waarop staat dat ze overmorgen zullen terugkomen en wat doet lijken alsof ze vroeg in de ochtend zijn vertrokken.

Opgeruimd

En waar mijn oma normalerwijze meerdere dagen achter elkaar erg tevreden kan puzzelen aan een puzzel die ik soms, nadat mijn oma deze af heeft, de volgende dag weer op tafel leg, wordt deze nu netjes opgeruimd. Want zo zegt ze: ‘Deze puzzel heb ik gister al gemaakt.’

Wonderen

Het zijn wonderen waar ik een hele dag blij van kan zijn. Wonderen die volledig aan mijn ouders zijn toe te schrijven doordat ze mijn oma in huis hebben genomen en toezien op haar enorme levendigheid. Ik ben benieuwd naar de volgende.

Vorig artikelBlog: Sociaal wijkteam actief voor de voordeur
Volgend artikelBlog: Poppenvrouwtje
Ike Schagen (1993) is afgestudeerd bestuurskundige, gespecialiseerd in governance in de zorg en heeft na haar studie onderzoek gedaan voor het Talma Instituut naar de voortgang van de integratie in de zorg en de rol van governance hierin. Naast haar werk is Ike mede-mantelzorger van haar oma. Bij het schrijven zijn haar ouders, bij wie haar oma woont, en haar oma zelf de grote inspiratiebronnen achter haar blogs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.