Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

AWBZ: Een zak met geld

Toen het kabinet viel, was ik eerlijk gezegd opgelucht. Want, nu zouden alle desastreuze plannen om de AWBZ nog verder af te breken komen nu tenminste stil te liggen. Dacht ik…
AWBZ: Een zak met geld

De donkere wolk die nu boven de zorg hangt, is de vraag of de rekening van de crisis moet worden (mee)betaald door de zorg. In jaren van voorspoed moest er bezuinigd worden op zorg, het kon allemaal wel ‘efficiënter’. Daarna was het argument om fors het mes in de AWBZ te zetten dat het omwille van de ‘houdbaarheid’. Nu hebben we een megacrisis en nu is het verhaal dat wel moeten bezuinigen, ‘want iedereen moet de broekriem aanhalen’.

Laten we eerlijk zijn, een situatie waarin de wereld (financieel) flink van slag is, is geen optimale situatie om grote veranderingen door te voeren. Zo wil Klink nog even doorgaan met het voorbereiden van zijn liefste beleid: de privatisering van de AWBZ. Klink wil overleggen met de zorgverzekeraars én met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Zij zijn namelijk zijn speelmaatjes als het gaat om het definitief afbreken van de AWBZ. De gemeenten willen wel meer uitvoeren als het gaat om begeleiding, inclusief de zak geld die erbij hoort.

De zorgverzekeraars willen het deel van de zak graag hebben voor iedere individueel verzekerde. Bureaucratie stijgt, en ten koste van wat, weten we allemaal maar al te goed. Is hier de mens die zorg nodig heeft of de mens die zorg verleent gediend? Welnee, maar de zorgverzekeraars én de VNG kijken enkel naar de zak met geld.

Een slecht idee van Klink. Deze marktwerking zal premiegelden van de AWBZ in private handen van de zorgverzekeraars geven. Deze marktwerking zal betekenen dat gemeenten hun gezondheidsbeleid moeten regelen, ook de ouderen-, gehandicapten- en de psychriatische zorg. Ik houd mijn hart vast. Vrijdag hoorden we nog dat het met het publieke gezondheidszorgbeleid niet zo best gesteld is. Gemeenten doen nog niet wat ze moeten doen. Daarbij weten we hoe het met de uitvoering van de Wmo verloopt. Aanbesteden en uitverkopen.

De zet van Klink maakt wel weer duidelijk wat voor een keuze er straks is. Gaan we voor méér markt en minder inspraak in de zorg? Laten we het beleid maken door partijen met winstbelang? Of, gaan we nu eindelijk een streep door de bureaucratie zetten? Gaan we eindelijk de topsalarissen aanpakken en zorgen voor meer mensen die het échte werk doen? Wat mij betreft het laatste! Er is een keuze 9 juni. Stem zorgvuldig!

Renske Leijten (1979). Studeerde Nederlandse Taal en Cultuur af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Was voorzitter ROOD, jong in de SP. Nu is zij SP Tweede Kamerlid Zorg, Welzijn en Sport.

2 REACTIES

 1. Beste Renske,
  Zorg draait om mensen, medewerkers aan het bed en achter de voordeur en medewerkers op de crocs of op de fiets richting die patient/client. Het gaat niet om mensen die (net als ik) achter de laptop beleidsplannen zitten te typen. Hoe schizorfreen kan een zorg-ondernemer zijn, het met jou eenst zijn (was het niet nr 4 op de SP-lijst en daarmeen de hoogst geplaatste sp vrouw?) en een zorgbedrijf willen starten tegen de bezuinigingen van morgen in. Nee wij zijn geen stichtingen met voorzitters van de raad van bestuur. wij zijn een bedrijf die het geld wat er binnenkomst investeert in betere zorg. Is dat een schande. Wie het weet mag het zeggen.
  ernst blok
  haarlem

 2. Lees alle reacties
 3. Ik zeg terug na de individuele begeleiding. Een zorgverlener die van zaken weet en die ook nog bij machten is om zaken te regelen. Geen tussenkomst van derden gewoon 1 persoon die de client in alle aspecten vertegenwoordigd. Daarvoor hebben ze zorgverleners nodig die hier speciaal voor worden opgeleid.
  Een op een begeleiding is mogelijk. Dit is misschien duur. Maar in de zorg moet je denken in termijnen, dit idee is op langer termijn stukken voordeliger en efficienter.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.