Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna de helft van opvanginstellingen heeft zwakke vermogenspositie

De belangrijkste inkomstenbronnen voor maatschappelijke opvang (MO) en vrouwenopvang (VO) zijn gemeentelijke subsidies en het AWBZ-budget voor beschermd wonen en begeleiding. Bijna de helft van deze instellingen heeft een zwakke vermogenspositie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Bijna de helft van opvanginstellingen heeft zwakke vermogenspositie

Subsidies zijn de belangrijkste financieringsbron voor maatschappelijk opvang en vrouwenopvang. In 2009 is het aandeel van subsidies in de omzet gemiddeld 56 procent. Van 29 procent van de instellingen is dit aandeel zelfs 70 procent of meer. De omzet van instellingen is sinds 2006 met gemiddeld 12 procent per jaar gestegen tot ruim 630 miljoen euro in 2009.

Thuiszorg
De solvabiliteit van de opvang is licht gestegen van 10 procent in 2008 tot 11 procent in 2009. Dat is laag ten opzichte van andere zorgsectoren zoals ziekenhuizen, GGZ en verpleging, verzorging en thuiszorg, die solvabiliteitspercentages hebben van 15 tot 18. De solvabiliteit geeft aan of in geval van faillissement er voldoende eigen vermogen is om de leningen te kunnen aflossen.

AWBZ
Veruit het grootste deel van de subsidies is afkomstig van gemeenten. Een kleiner deel van de subsidies komt van de provincies en is voor jeugdzorg. Ook ontvangt een aantal MO/VO-instellingen subsidies van het ministerie van Justitie. Een tweede belangrijke financieringsbron is het AWBZ-zorgbudget. Instellingen ontvangen AWBZ-geld voor bijvoorbeeld beschermd wonen en begeleiding. Overige bedrijfsopbrengsten bestaan onder andere uit eigen bijdragen van cliënten en overige dienstverlening.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter >>

Bron: CBS/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.