Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bezuinigingsmaatregelen uitgelekt

De voorgenomen bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) worden verzacht en het vermogen gaat een grotere rol spelen in de AWBZ en Wmo . Dat blijkt onder meer uit het uitgelekte Lente-akkoord dat in handen is gevallen van De Telegraaf. In het akkoord staan de maatregelen die het begrotingstekort in 2013 moet terugbrengen naar 3 procent.
Bezuinigingsmaatregelen uitgelekt

Het akkoord tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie werd in de afgelopen weken verder uitgewerkt en zou pas eind mei bekend worden gemaakt. Enkele maatregelen uit het akkoord die de zorg treffen:

De eigen bijdrage in de ggz wordt gedeeltelijk teruggedraaid. Er moet een bestuurlijk akkoord komen met de partijen in de geestelijke gezondheidszorg om een forse besparing te realiseren.

Het vermogen gaat een grotere rol spelen bij de hoogte van de eigen bijdrage in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De vermogensinkomensbijtelling gaat omhoog van 8 naar 12 procent.

Mensen in de AWBZ die relatief weinig zorg nodig hebben zullen minder snel in een instelling geplaatst worden en sneller thuis zorg krijgen. De groeiruimte van de ABWZ wordt verlaagd en afhankelijk van de demografische ontwikkelingen.

Patiënten moeten een eigen bijdrage van 7,50 euro per ligdag gaan betalen voor het verblijf in instellingen voor specialistische medische zorg als compensatie voor de voeding- en verblijfskosten.
Het eigen risico wordt verhoogd naar 350 euro, er vindt wel compensatie plaats via de zorgtoeslag voor de lage inkomens.

De rollator verdwijnt uit het basispakket.

De vergoeding van de vervoerskosten voor instellingen gaat omlaag. De tarieven voor het vervoer van en naar instellingen voor dagbesteding en behandeling in groepsverband worden op gelijke hoogte gebracht.

De voorgenomen bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb) worden verzacht.
Er is vanaf 2013 honderd miljoen per jaar beschikbaar voor preventie en palliatieve zorg.

Bron: de Telegraaf/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. er wordt dus nog meer bezuinigd op de zwakkeren , kan er geen kliniek komen voor mensen die het niet meer kunnen betalen ?? het lijkt wel of dit kabinet een hekel aan mensen met een gebrek hebben .
    schandalig om nog meer te bezuinigen dan was voorgesteld .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.