Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuinigingen vervoer dagbesteding gaan door

De geplande bezuiniging van 150 miljoen euro op het vervoer van gehandicapten van en naar de dagbesteding gaat door. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag bekendgemaakt.
Bezuinigingen vervoer dagbesteding gaan door
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

Tweede Kamerleden informeerden eerder al hoe het stond met deze maatregel, omdat ze zich zorgen maken over de gevolgen ervan. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) probeerde de bezuiniging via de rechter tegen te houden, maar dat lukte niet. Van Rijn wachtte de uitspraak van de rechter af en zet de bezuiniging nu alsnog in gang.
Tarieven
De afspraak om vanaf 2013 te korten op het vervoer van gehandicapten naar de dagbesteding is gemaakt door de vijf partijen die het eerder dit jaar eens werden over het begrotingsakkoord. Ze kwamen met dit voorstel, omdat ze zagen dat deze vervoerstarieven in het land nogal verschilden.
Vangnet
Van de rechter in hoger beroep mag de staatssecretaris de tarieven bepalen door te kijken naar de tarieven van de instellingen die het vervoer het goedkoopst regelen. Als aanbieders om bijzondere redenen niet uitkomen met de nieuwe tarieven, kunnen ze een beroep doen op een ‘vangnet’ van 25 miljoen euro.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.