Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuinigingen op AWBZ treft lvg-groep

De nieuwe regering bezuinigt op de zorg voor licht verstandelijk gehandicapten, de zogenoemde 'lvg-groep'. Er wordt de komende jaren fors gekort op de AWBZ (de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Dat heeft gevolgen voor duizenden mensen die van de regeling gebruikmaken.
Bezuinigingen op AWBZ treft lvg-groep

Tot nu toe kwamen mensen met een IQ onder 85 in aanmerking voor steun van de AWBZ. De regering wil dat getal naar beneden bijstellen; pas bij een IQ lager dan 70 kan iemand in de toekomst nog een beroep doen op zorg, zoals begeleid wonen of werken, speciaal onderwijs of intensieve 24-uurs-begeleiding.


Besparen

Het gevolg: naar schatting vijftien- tot dertigduizend patiënten komen niet meer in aanmerking voor de AWBZ. Het kabinet wil met de aanpassing 250 miljoen euro besparen. Maar de mensen die voorheen wél onder de AWBZ vielen, hebben nog wel behoefte aan zorg. Zij moeten dus op zoek naar andere manieren om die zorg te krijgen. Wie zijn de mensen die de maatregel gaan voelen, en wat gaat de verandering voor hen betekenen? Bekijk de aflevering van Nieuwsuur hier:

lass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»

Bron: Nieuwsuur

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.