Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bezuiniging Wmo is geen schending afspraken’

De bezuiniging op het budget voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is geen schending van afspraken met gemeenten, schrijft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van het ministerie van Volksgezondheid.
'Bezuiniging Wmo is geen schending afspraken'

Veldhuijzen van Zanten reageert op kritiek van Diemen. De gemeente stuurde vorig jaar een brief waarmee de boodschap werd uitgedragen dat bepaalde voorzieningen niet in stand konden blijven door de bezuiniging van 200 miljoen euro.

Minder vertrouwen
Burgemeester Amy Koopmanschap wees op een afspraak over de uitvoeringskosten. De bezuiniging zou deze afspraak schenden.  Voor Diemen zou het om een korting van 17,7% gaan. ‘Zo neemt het vertrouwen in het kader van verdere overheveling van taken uit de AWBZ naar de gemeente sterk af’, schreef de burgemeester.

Geen afspraken
De staatssecretaris stelt dat er genoeg budget is voor de Wmo en dat er geen afspraken worden geschonden. ‘Dat is mijn inziens niet aan de orde. In het Wmo-budget 2011 zijn extra middelen opgenomen voor uitvoeringkosten van gemeenten. Het gaat om een bedrag van structureel tien zeventig miljoen extra.’

Collectieve voorzieningen
De verlaging van € 200 miljoen bestaat uit twee delen, schrijft de staatssecretaris. Volgens haar is er voor de PGB-uitgaven in de Wmo € 150 miljoen minder nodig. Daarnaast is er een korting van € 50 miljoen, die al door het vorige kabinet verwerkt was in de begroting 2010. ‘Het gaat hier om door de gemeenten te realiseren doelmatigheidswinst door meer gebruik te maken van collectieve voorzieningen in plaats van individuele voorzieningen.’

De brief van de staatssecretaris

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: foto: Lex Van Lieshout/ANP/Gemeente.nu/brief staatssecretaris

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.