Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezorgd om Jan Bal

Niels is bezorgd. Bezorgd om Jan Bal (87). Jan komt niet meer buiten, zijn gezondheid is niet om over naar huis te schrijven en afgezien van de thuiszorg en de huisarts, ziet Jan niemand. Fotograaf Niels Blekemolen heeft een krant over Jan gemaakt. 'Om aandacht te vragen voor het gebrekkig toezicht op mensen zonder sociaal netwerk.'
Bezorgd om Jan Bal

De 28-jarige fotograaf werkte vorig jaar als invalkracht bij de Haagse thuiszorg. Hij kwam terecht bij mevrouw Bal in Scheveningen, die – zo bleek toen de deur openging – een meneer was. Blekemolen hoefde niet schoon te maken, praten wilde Jan wel graag.

Douchen en de trap af naar buiten, dat lukt Jan niet meer. Vandaar dat hij al lange tijd alleen maar binnen zit. Blekemolen maakt zich zorgen over het feit dat er blijkbaar weinig toezicht is op mensen zonder sociaal netwerk. Eenzame mensen. ‘Het is vreemd dat de eindgebruiker van de zorg aan de bel moet trekken als het misgaat en hij hulp nodig heeft. Terwijl dat vaak niet zo mondige mensen zijn.’

De fotograaf maakte de beeldkrant ‘Bezorgd om Jan Bal’ met een fotoreportage over de Scheveningse man die zijn afval op zijn stoel gooit, in een kast slaapt en vooral erg eenzaam is. De krant is te bestellen via www.nielsblekemolen.nl en te koop in Amsterdam (Athenaeum), Den Haag (Van Stockum) en Rotterdam (Van Gennip, Nederlands Fotomuseum).

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Niels Blekemolen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.