Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bestuurders zetten zich in tegen armoede

Helpen bij het invullen van formulieren en stageplekken bieden om werkervaring op te doen. Enkele initiatieven die door het Elftal tegen Armoede in Amsterdam zijn opgezet. Deze groep vooraanstaande bestuurders en directeuren is nu een jaar actief en helpt op deze manier de minderbedeelden in de hoofdstad.
Bestuurders zetten zich in tegen armoede
Foto: ANP XTRA

‘Ons motto is een beetje stadgenoot helpt een stadgenoot. Dat is niet heel ingewikkeld als je het zelf redelijk goed hebt’, zegt Marcel Levi, voorzitter van de raad van bestuur van het AMC en een van de 11. In Levi’s medisch centrum hadden het afgelopen jaar diverse initiatieven plaats die de armen in de stad een steuntje in de rug geven.

Sollicitatie

‘Met kerst hadden alle secretaresses in het ziekenhuis bij hun baas een mooi pak of andere nette kleding ingezameld voor de organisatie Dress for Succes, die ervoor zorgt dat mensen die op sollicitatiegesprek gaan goed zijn gekleed. Deze actie leverde tientallen goede outfits op’, vertelt de voorzitter.

Op eigen kracht uit armoede lukt niet. het gevoel van schaarste ervoor zorgt dat mensen anders handelen. Ze worden opgeslokt door kortetermijndenken en hun zorgen waardoor zij nooit op eigen kracht, waarop zo wordt gehamerd door de overheid, uit hun moeilijke situatie kunnen komen. Lees meer >>

Stage

Daarnaast begint het AMC binnenkort met een project voor werkloze jongeren uit de allerarmste buurt van Zuidoost. ‘Zij vinden geen baan omdat ze geen ervaring hebben. Door een stage bij ons kunnen ze een beetje werkervaring opdoen en krijgen ze ook een dagritme. Wij hebben zat baantjes voor ze, bijvoorbeeld het transport van patiënten van A naar B.’ Zonder het Elftal had Levi nooit aan deze mogelijkheid gedacht. ‘Dit was echt een eyeopener voor me, zo kun je ook mensen helpen.’

Parool

Een ander initiatief is de wekelijkse rubriek in Het Parool waarbij Amsterdammers stadgenoten helpen. Een idee van Elftal-lid en ondernemer Alexander Ribbink (onder meer TomTom). ‘Een ongelofelijk succesvol project dat de armoede heel dicht bij de lezers brengt’, aldus Annemarie van Gaal, eveneens een van de deelnemers van het Elftal.

Netwerk

Door onder meer haar rol in tv-programma’s als Een Dubbeltje Op Zijn Kant (RTL) is armoede haar niet vreemd. De meerwaarde van het Elftal is volgens haar dat deze groep een groot netwerk heeft en snel kan schakelen of ideeën kan bedenken. ‘We inspireren elkaar ook. De burgemeester en wethouders kunnen te allen tijde een beroep op ons doen. Het is voor ons namelijk helemaal niet moeilijk even wat ondernemingen te bellen of geld in te zamelen.’

Armoede

Burgemeester Eberhard van der Laan coacht het Elftal tegen Armoede. De groep is nog lang niet klaar. ‘Wij willen de armoede uit Amsterdam halen’, zegt Van Gaal. ‘Ik blijf actief tot de armoede Amsterdam uit is.’ Levi sluit zich hierbij aan. ‘Er is nog zat te doen.’

1 REACTIE

  1. Als de overheid het begrip basisinkomen invoert als beleidsverandering…zullen vele goedklinkende projecten niet nodig zijn…waarmee men uiteindelijk wél geld bespaart door een effectief positief sociaal respectvol, mensvriendelijk beleid. De frustrerende denigrerende omwegen die nu bewandeld worden bereiken bij een minderheid incidentele succesjes…maar levert ook veel problemen op wegens probleemgevende ‘oplossingen’. Een probleemoplossend beleid (met minder frustratie én minder onnodige werk) voor alle kanten…zoals het eerder genoemde basisinkomen wordt helaas niet uitgeprobeerd. Waarom niet is dan mijn vraag. (en ik ben echt niet de enige die zich dat afvraagt.)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.