Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestedingen gehandicapten in de knel door eigen bijdrage

Voor een derde deel van de gehandicapten wordt de eigen bijdrage per 1 januari 2008 verdubbeld. De vernieuwde AWBZ-regeling zorgt voor aantasting van het inkomen, volgens een rapport van belangenorganisaties. De nieuwe regeling is bovendien onduidelijk, wordt incorrect uitgevoerd en is een maand geleden pas per brief aangekondigd.
Bestedingen gehandicapten in de knel door eigen bijdrage

Door Carolien Stam – De belangenorganisaties willen een nieuwe overgangsregeling voor de verandering van de eigen bijdrage AWBZ voor gehandicapten. Volgens hun rapport, opgesteld aan de hand van klachten via een meldpunt, worden grote groepen mensen gedupeerd. Van de 340 meldingen blijkt de eigen bijdrage te stijgen van gemiddeld 57 procent tot meer dan 100 procent, met uitschieters naar 300 procent.

Meldpunt
Het rapport is gemaakt in opdracht van netwerkorganisatie VG Belangen, enkele ouderverenigingen van mensen met een verstandelijke handicap. Gedurende tien dagen na de bekendmaking hebben de organisaties een meldpunt opgesteld, waar 340 meldingen binnenkwamen.

Berekening
Oorzaak is de verandering van de eigen bijdrageregeling (voor kost- en inwoning) voor mensen die in een zorginstelling wonen. De regeling werd enkele jaren voor verschillende groepen mensen verschillend berekend. Vanaf 1 januari 2008 wordt voor de berekening uitgegaan van het belastbaar loon.

Wajong
Dat heeft tot gevolg dat – volgens de berekeningen van het ministerie van VWS – 50.000 mensen een lagere eigen bijdrage gaan betalen. Echter, 60.000 mensen moeten een hogere eigen bijdrage gaan betalen. Daarvan hebben 25.000 mensen een Wajong-uitkering (Wet arbeidsongeschikt-heidsvoorziening jonggehandicapten). Zij blijken veel problemen te krijgen. In de gemelde situaties heeft 77 procent een Wajong-uitkering (bruto € 1012,03 per maand). De overige meldingen betreffen mensen ouder dan 65 jaar of mensen die een eigen inkomen uit arbeid hebben.

Analyse
De CG-raad zegt dat met de nieuwe regeling groepen mensen erop vooruit en erop achteruit gaan. Bij het Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten (CAK) komen in toenemende mate brieven en klachten binnen over (te) hoge bijdragen en foute gegevens. De staatssecretaris heeft toegezegd dat hiervan een analyse wordt gemaakt. De Tweede Kamer krijgt deze voor het kerstreces toegezonden.

Overgangsregeling

Mensen die zorg kregen voor 2003 hadden toentertijd een overgangsregeling voor de nieuwe rekenmethode eigen bijdrage. Mensen zijn wel lang geleden geïnformeerd door hun zorgkantoor dat ze onder een overgangsregeling vielen. Eind november stuurde de

uitvoeringsorganisatie CAK een brief met een beschikking over de nieuwe eigen bijdrage per maand. Dat viel veel cliënten rauw op het dak. Voor veel mensen stijgt de maandelijkse eigen bijdrage gemiddeld met € 232,95.

Bezwaar
De CG-raad en de ouderorganisaties willen dat mensen langer de tijd krijgen om bezwaar aan te tekenen. Ze willen ook verlenging van de overgangsregeling, die mensen gefaseerd naar een nieuwe eigen bijdrage laat overgaan. Staatssecretaris Bussemaker van VWS heeft in een spoeddebat met de Kamer eind november laten weten dat het niet reëel is om de verlengingsregeling opnieuw te verlengen met een overgangsregeling. En er is al lang sprake van een ongelijke behandeling van gelijke gevallen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.