Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belangenorganisaties: ‘Val kabinet ongelukkig’

Door de val van het kabinet dreigt een aantal belangrijke besluiten over de gezondheidszorg op de lange baan te worden geschoven. Daarvoor waarschuwen verscheidene belangenorganisaties in de zorg.
Belangenorganisaties: 'Val kabinet ongelukkig'

Voorzitter Marleen Barth van GGZ Nederland noemt de val van het kabinet ‘ontzettend jammer en ongelukkig’. ‘Struikelen over een buitenlands politiek onderwerp terwijl er zoveel binnenlandse problemen zijn, had natuurlijk nooit mogen gebeuren.’

Dubbele administratie
Volgens Barth zit GGZ Nederland middenin overleg met het ministerie van VWS over marktwerking in de zorg. Barth: ‘Ik voorzie dat alles een jaar opschuift. Onze mensen betalen het gelag. Die moeten bijvoorbeeld nog langer een dubbele administratie voeren in de overgangssituatie van het ene declaratiesysteem naar het andere. Dit is voor ons echt heel slecht.’

AWBZ
Ook de herinrichting van de AWBZ baart veel zorgen bij verschillende partijen. De uitvoering daarvan zou in handen komen van de zorgverzekeraars. Staatssecretaris Jet Bussemaker zou daar voor 1 april over beslissen, maar dat gaat vermoedelijk niet door.

Bezuinigingen
Hoe in de zorg zal worden bezuinigd, is nu ook onduidelijk. Ambtenaren studeren daar nu nog op, maar eventuele besluiten komen pas voor rekening van het volgende kabinet. Vooral vervelend voor de Nederlandse ziekenhuizen, waarvan een aantal financieel in de problemen kan raken.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Phil Nijhuis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.