Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bedrijven in de problemen door quotum arbeidsgehandicapten

Bedrijven en overheden komen in de problemen als ze komende jaren veel vacatures moeten invullen met arbeidsgehandicapten. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw onder 25 werkgevers.
Bedrijven in de problemen door quotum arbeidsgehandicapten
Foto: ANP-Photo/Piroschka van de Wouw

In een plan van staatssecretaris Jette Klijnsma dat onderdeel is van de Participatiewet, staat dat bedrijven met meer dan 25 werknemers in 2021 minstens 5 procent arbeidsgehandicapten aan het werk moeten hebben. Doen ze dit niet, dan volgt een boete van 5000 euro per ‘ontbrekende’ gehandicapte. Bedrijven vrezen niet aan het quotum te kunnen voldoen.

Registreren
Bovendien weten de organisaties niet hoeveel gehandicapten zij nu al in dienst hebben. Privacywetten verbieden het namelijk om werknemers te registreren op basis van hun handicap. Naar schatting heeft zo’n 1 procent van de werkende beroepsbevolking een handicap.

Arbeidsgehandicapten
Ook is het nog onduidelijk wie er precies bedoeld worden met de term ‘arbeidsgehandicapten’. Klijnsma heeft zelf voorgesteld om mensen met zintuiglijke beperkingen, chronische aandoeningen, lichamelijke beperkingen, een vastgesteld laag IQ, niet-aangeboren hersenletsel en autisme ertoe te rekenen.

2 REACTIES

  1. Is het niet schokkend dat bedrijven denken problemen te krijgen als 1 op de 20 medewerkers een handicap heeft? Er is loonaanvulling en dan toch deze houding. Wat voor werkgevers zijn dat eigenlijk? Laat ze zich bekend maken, dan kunnen arbeidsgehandicapten en hun familie besluiten of ze nog wel producten van zulke ‘gezonde’ bedrijven willen afnemen!

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.