Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AWBZ wordt Wet LIZ

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft het conceptontwerp van de nieuwe wet die in de plaats komt van de ‘kern-AWBZ’ openbaar gemaakt. De werktitel hiervan is Wet Langdurig Intensieve Zorg (LIZ).
AWBZ wordt Wet LIZ
Foto: ANP Photo

Het conceptontwerp LIZ staat op de site van het ministerie van VWS, zodat cliëntenorganisaties en vertegenwoordigers van zorgaanbieders en uitvoeringsorganisaties kunnen reageren. 

Herinrichting

De Wet Langdurige Intensieve Zorg (LIZ) is onderdeel van de herinrichting van de AWBZ. Een deel van de AWBZ (6 miljard euro) gaat naar de Wmo. Dat gaat over de begeleiding, ondersteuning en jeugdzorg. Nog een deel (2,5 miljard euro) gaat van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (langdurige ggz, extramurale verpleging en behandeling). Wat overblijft, moet onder de LIZ vallen.

Wet LIZ

In deze nieuwe wet wordt niet meer met zorgzwaartepakketten gewerkt maar gaat het gewoonweg om zorg voor mensen met de zwaarste zorgbehoefte. In de LIZ zijn ook de uitgave van een persoonsgebonden budget (pgb) en van het volledig pakket thuis (VPT) opgenomen. LIZ-zorg is hiermee ook mogelijk in de thuissituatie.

Afbakening

Het uitgangspunt van de nieuwe wet is een duidelijke afbakening. Een persoon met een indicatie voor de Wet LIZ, valt niet meer onder de Wmo of de Jeugdwet. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in september al gereageerd op de Wet LIZ. In een brief laat de VNG de staatssecretaris weten dat er wat betreft de afbakening nog onduidelijkheden zijn. Zo valt volgens het ontwerp de opvoedkundige hulp aan ouders van een kind met een LIZ-indicatie toch onder de Jeugdwet. En een persoon met een LIZ-indicatie die thuis blijft wonen kan daarnaast respijtzorg nodig hebben. ‘Valt dit onder de Wmo?’, vraagt de VNG zich af.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.