Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

AWBZ-geld naar thuiszorg in Turkije

Honderden Nederlanders van Turkse afkomst kunnen vanaf volgend jaar rekenen op thuiszorg in hun vaderland. Dat meldt het AD. De zorg wordt uit de AWBZ betaald. Een zorgverzekeraar heeft daarover vergaande afspraken gemaakt, aldus de krant.
AWBZ-geld naar thuiszorg in Turkije

Regeringspartij CDA wil opheldering van de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid, Marlies Veldhuijzen van Zanten. De partij maakt zich zorgen over zorggeld dat ‘weglekt’ uit Nederland. Bovendien kan de kwaliteit van de zorg moeilijk gecontroleerd worden.

Vakantie
Het gaat om zorgverzekeraar Agis die met het Hengelose zorgbedrijf SPV afspraken heeft gemaakt voor het leveren van thuiszorg in Turkije. Onder anderen Nederlandse Turken die een paar maanden per jaar in hun vaderland doorbrengen kunnen aanspraak maken op de zorg. Ook vakantiegangers komen in aanmerking.

Recht
Zorgbedrijf SPV wordt gerund door voormalig ‘etnisch zakenvrouw van het jaar’ Amita Ramnarain. Volgens haar heeft iedereen met een officiële zorgindicatie recht op thuiszorg, gefinancierd via de AWBZ. ‘Het maakt volgens ons dan niet uit of je die zorg in Nederland of in het buitenland krijgt, per slot van rekening heb je er zelf voor betaald.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: AD/Foto: ANP/Vincent Jannink

14 REACTIES

  1. Weer een leuke truck van mevrouw Ramdarain. Ze is in regio Twente goed bekend met haar malafide praktijken. Over de ruggen van allochtone ouderen verdient ze grof geld en vaak staat daar geen zorg tegenover. Ze heeft een paar valse Turken/Koerden om zich heen die haar helpen met clienten werven. Nu gaat ze ook haar vleugels uitslaan in Turkije..
    Dat soort mensen zorgen voor een verkeerde beeldvorming bij veel Nederlanders.
    Ik zou IGZ en Menzis op haar afsturen en haar werkwijze grondig laten onderzoeken.
    Zij is niet goed bezig……..

  2. Lees alle reacties
  3. Ik lees de reacties en staat versteld van,
    dat iedereen over een kam wordt gescheerd ongelofelijk!!
    45 jaar hier werken als gastarbeider(s), en je betaald alles tot de laatste cent toe,
    dat hoort ook zo omdat je in Nederland woont, en dan geen recht hebben ?

  4. Voor zover ik weet is het nog steeds zo dat hulp in huis betaalt wordt via de WMO en niet via de AWBZ. Dit betekent dus dat hulp via de AWBZ – ZORGhulp is. Mensen hebben dus kennelijk persoonlijke verzorging nodig! En dat maakt mij niet uit waar het gegeven wordt, als je dat nodig hebt, hebt je dat nodig waar dan ook!
    Of iemand een uitkering heeft gehad of een goed betaalde baan maakt niet uit. Hij heeft iets nodig en dat moet dan geboden worden (je kunt niet kijken of ie het “verdiend” heeft.)

  5. Beste Zorgverzekeraar en beste mensen,
    Tjonge, wat scheren we iedereen weer fijn over één kam: “Turkse mensen zijn met z’n allen uitvreters en ze hebben nergens recht op, wat denken ze wel” en MS patienten zijn zielig en krijgen niets. Ik denk niet dat dit een juiste weergave is van de werkelijkheid. Ik denk het niet alleen, ik weet het zeker!
    Ik denk dat het een goede zaak is dat AGIS de mogelijkheid biedt om in Turkije (ik las vandaag ook Suriname en Spanje, daar zijn zorgkantoren van AGIS) zorg te krijgen die mensen nodig hebben. Dat is goed voor de mensen die een zorgverzekering hebben afgesloten aldaar. Ik heb overigens ook begrepen dat er tegenwoordig veel Nederlanders (al dan niet van Turkse origine) overwinteren in Turkije. De pensionados in Spanje zijn al jaren bekend, natuurlijk hebben deze mensen, net als alle anderen, recht op een goede zorg. Ook als ze overwinteren! Daar hebben deze mensen hard voor gewerkt (wie komt er toch op het idee dat het hier om mensen met een uitkering gaat) en we weten allemaal dat we daar een behoorlijke zorgpremie voor betalen. Dus wat is nu het probleem? Leg me eens uit wat dit met geld lekken te maken heeft?
    Mag ik wat anders in ‘de discussiestrijd’noemen? Mijn zorgverzekeraar Menzis heeft voetbal kaartjes voor me, ik geloof dat ik naar FC Groningen mag, en ook naar FC Twente? Wat heeft een voetbalclub nu toch met zorgverzekeren te maken? Wie helpt me hierbij? Ik ben ook nog eens Rotterdams van origine, dus wat doe ik dan bij FC Groningen? Wat betaal ik hiervoor, als lid van Menzis? Is dat niet ‘lekken’????

  6. Schandalig is het!!!!!
    mijn voorgangers hebben het allemaal al goed op papier gezet.
    daar ben ik het helemaal mee eens.
    voor ons nederlanders wordt overal op beknibbeld bv thuiszorg enz.en moet je rechten om je gelijk te halen. Het is te hopen dat ze wat met onze meningen enreacties iets positiefs doen.Onze nieuwe regering moet ook hier maar eens goed naar kijken.
    Agis loopt voorop heeft zeker geld te veel misschien kunnen ze werkelozen in dienst nemen om dan in het buitenland goed te
    controleren.
    Ik snap niet dat mensen met zorg die ziek zijn
    op vakantie kunnen gaan .Laat
    staan dat ze dat kunnen betalen van een uitkering.
    zelf zit ik al jaren thuis.

  7. Ik weet zeker dat deze situatie waarbij het mogelijk is om AWBZ geld dat over de nederlandse grens wordt uitgegeven aan te verzorgen “nederlanders” zeer snel niet meer mogelijk zal zijn omdat de wetgeving hierover zeer kritisch wordt bekeken en herzien.
    Wat wij zieken vinden van dit soort praktijken
    moeten wij in grote getalen laten weten aan
    alle verenigingen van chronisch zieken en
    gehandicapten en ook aan bv. de CG-raad!
    Een nederlandse verzekering wordt in nederland uitgevoerd en nergens anders.
    Het is nl. gemeenschapsgeld punt uit.

  8. je hebt een punt, Boris, alleen diegene die een BIGregistratie hebben de zorg laten uitvoeren…de PGB: zo’n ongelofelijke miskleun, er wordt niet eens op gecontroleerd waar dat geld ( door de gemeenschap opgehoest) naar toe gaat…..Verder is het de gemeente een totale willekeur wie wel en geen geld krijgt….lees het verhaal van Joze, afschuwelijk, en dan vraagt men zich nog af waarom mantelzorgers overbelast zijn enz enz enz….

  9. Alhoewel ik de frustratie van eenieder zonder meer vanuit emotioneel oogpunt volledig kan begrijpen , is dit natuurlijk niet iets nieuws.
    Laten we wel wezen; er zijn ook genoeg pensionado’s die in Spanje e.d. zorg ontvangen vanuit de AWBZ.
    Als je op vakantie gaat kan je de zorg gewoon meenemen (PGB). Van de zotte natuurlijk, maar iets wat binnen de wet- en regelgeving simpelweg mogelijk is.
    En natuurlijk is er feitelijk , rationeel gesproken, niets op tegen als iemand die zorg nodig zou hebben en daar een premie voor heeft betaald recht kan doen gelden op die zorg. Waar die zorg ook geleverd moet worden en tegen een zorgtarief die mogelijk vele malen lager ligt dan hier.
    Het deugt alleen niet, vinden we met ons allen. Het deugt niet dat verzekeringsgeld/gemeenschapsgeld naar het buitenland wordt gesluisd naar lieden die mogelijk al jaren uit de staatskas hebben lopen profiteren en daarmee niet of nauwelijks een bijdrage hebben geleverd áán die zelfde staatskas. Maar wat is dan het verschil met de ‘autochtone’ Nederlander die evenzeer jarenlang een uitkering heeft ontvangen en daarmee weliswaar fictief een bijdrage heeft geleverd , maar feitelijk ook jaren op andermans zak heeft geleefd. Ook die kan zonder meer een aanspraak doen op ons AWBZ geld. En wat maakt het dan feitelijk nog uit of men de ‘rechtmatige’ zorg in Nederland ontvangt of elders in de wereld.
    Waar de discussie zich eigenlijk op zou moeten en kunnen richten is op zaken als :
    – de toegang tot de zorg (aanscherping van het criterium van de zorgbehoefte, onderzoek naar oorzakelijk verband tussen ontstaan van een zorgbehoefte en het daarmee verbonden recht op zorg uit de gemeenschapspot)
    – samenhangende premiebetaling (zoals bijv. in de AOW) en claimbepaling : de mate waarin je premie hebt betaald en geen claims hebt gedaan op de zorgpot bepaalt de hoeveelheid zorgrechten. Bijbetaling van verzekeringspremie is mogelijk
    – opheffen van de AWBZ; overhevelen van de care naar de gemeenten en cure naar de zorgverzekeringswet
    – Indicatiestelling voor zorgrecht dient in Nederland plaats te vinden; ook bij verlengingen
    – vastleggen dat zorg alleen in Nederland kan worden afgenomen , door Nederlandse zorgaanbieders die aan minimale kwaliteitseisen voldoen (w.o. BIG-registratie).
    Argument hiervoor is simpelweg dat betaalde premies niet alleen ten goede dienen te komen aan de Nederlandse zorgvrager, maar eveneens aan de Nederlandse zorgverlener (economisch motief)

  10. Alhoewel ik de frustratie van eenieder zonder meer vanuit emotioneel oogpunt volledig kan begrijpen , is dit natuurlijk niet iets nieuws.
    Laten we wel wezen; er zijn ook genoeg pensionado’s die in Spanje e.d. zorg ontvangen vanuit de AWBZ.
    Als je op vakantie gaat kan je de zorg gewoon meenemen (PGB). Van de zotte natuurlijk, maar iets wat binnen de wet- en regelgeving simpelweg mogelijk is.
    En natuurlijk is er feitelijk , rationeel gesproken, niets op tegen als iemand die zorg nodig zou hebben en daar een premie voor heeft betaald recht kan doen gelden op die zorg. Waar die zorg ook geleverd moet worden en tegen een zorgtarief die mogelijk vele malen lager ligt dan hier.
    Het deugt alleen niet, vinden we met ons allen. Het deugt niet dat verzekeringsgeld/gemeenschapsgeld naar het buitenland wordt gesluisd naar lieden die mogelijk al jaren uit de staatskas hebben lopen profiteren en daarmee niet of nauwelijks een bijdrage hebben geleverd áán die zelfde staatskas. Maar wat is dan het verschil met de ‘autochtone’ Nederlander die evenzeer jarenlang een uitkering heeft ontvangen en daarmee weliswaar fictief een bijdrage heeft geleverd , maar feitelijk ook jaren op andermans zak heeft geleefd. Ook die kan zonder meer een aanspraak doen op ons AWBZ geld. En wat maakt het dan feitelijk nog uit of men de ‘rechtmatige’ zorg in Nederland ontvangt of elders in de wereld.
    Waar de discussie zich eigenlijk op zou moeten en kunnen richten is op zaken als :
    – de toegang tot de zorg (aanscherping van het criterium van de zorgbehoefte, onderzoek naar oorzakelijk verband tussen ontstaan van een zorgbehoefte en het daarmee verbonden recht op zorg uit de gemeenschapspot)
    – samenhangende premiebetaling (zoals bijv. in de AOW) en claimbepaling : de mate waarin je premie hebt betaald en geen claims hebt gedaan op de zorgpot bepaalt de hoeveelheid zorgrechten. Bijbetaling van verzekeringspremie is mogelijk
    – opheffen van de AWBZ; overhevelen van de care naar de gemeenten en cure naar de zorgverzekeringswet
    – Indicatiestelling voor zorgrecht dient in Nederland plaats te vinden; ook bij verlengingen
    – vastleggen dat zorg alleen in Nederland kan worden afgenomen , door Nederlandse zorgaanbieders die aan minimale kwaliteitseisen voldoen (w.o. BIG-registratie).
    Argument hiervoor is simpelweg dat betaalde premies niet alleen ten goede dienen te komen aan de Nederlandse zorgvrager, maar eveneens aan de Nederlandse zorgverlener (economisch motief)

  11. En wat is het inkomen van Amita Ramnarain? Wat houdt zij per uur aan AWBZ geld over? Juist ja. Het is schandalig echt schandalig. Nederlanders krijgen niets meer en zij zijn zo geslepen dat ze zelfs Agis zover hebben kunnen krijgen. Overheid doe hier wat aan. Ik wil hier absoluut niet meer aan meebetalen. Ik wil geen premie AWBZ betalen voor iets wat ik niet krijg.

  12. Waar hebben ze zelf voor betaald?
    Van hun uitkering die ze hier kregen?
    Dat is ons geld, Nederlands geld.
    Als je hier bijna niet meer lopen kunt ivm
    MS= Multiple Sclerose en een kind van 2 jaar hebt, je een beroep doet op huishoudelijke hulp dan krijg je echt geen thuiszorg zelfs nog niet voor 3 uur per week.
    Dan zeggen ze: Je hebt een gezonde partner dan moet die na zijn werk maar het huishouden doen. Of als hij overspannen is kom dan maar eens weer terug. Dus als je partner niets meer kan en zijn werk verliest door ziekte in het gezin , is niet zo erg volgens de geleerden.
    Het is dan de bedoeling dat hij boodschappen haalt, eten kookt, het huis schoon maken , de tuin , de was en zoal meer, dan wordt je wel overspannen.
    En….. Je mag hier niet meer ziek worden.
    Maar de buitenlanders worden wel geholpen, dat is discriminatie.
    wij mogen alleen betalen, waarvoor????
    Goed zo, je raad het al.

  13. Volkomen terecht dat de Turkse mensen die tijdelijk even bijkomen van de troubles en verwensingen hier, een regeling krijgen voor de zorg in hun oude vaderland. Het maakt immers geen ene cent uit (misschien is het vaak zelfs goedkoper) of de zorg betaald wordt aan een Turkse professional of aan een Nederlandse professional.
    Heert Wildesr zijn club kraait maar weer wat in het wilde weg, zoals we van ze gewend zijn.
    Geen enkel probleem mee, want er zijn geen extra kosten aan verbonden. Wie het niet eens is met zo’n actie moetc zich eerst maar eens een paar euro’s troosten voor het aanschaffen van een zakjapanner en dan tot de conclusie komen dat dit gewoon kostenbesparend werkt ook nog eens.
    Maar zo zijn de Nederlanders doorgaans niet, we schreeuwen liever de blonde politicus en zijn geestverwanten na, zonder na te denken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.