Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

AWBZ-gebruik verstandelijk gehandicapten meer dan verdubbeld

Ongeveer een kwart van de AWBZ-uitgaven gaat naar zorg voor verstandelijk gehandicapten. In totaal gaat het jaarlijks om bijna vijf miljard euro. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport dat woensdag is gepresenteerd.
AWBZ-gebruik verstandelijk gehandicapten meer dan verdubbeld

Uit de AWBZ wordt bijvoorbeeld de ouderenzorg betaald, de zorg in psychiatrische instellingen en hulp aan verstandelijk gehandicapten. Het aantal verstandelijk gehandicapten dat hulp vraagt via de AWBZ, stijgt gemiddeld met 9 procent per jaar. Dit terwijl er geen aanwijzingen zijn dat er meer verstandelijk gehandicapten worden geboren, zo schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau in het rapport ‘Steeds meer gehandicapten? Ontwikkelingen in vraag en gebruik van zorg voor verstandelijk gehandicapten 1998-2008’

Hulpvraag
Het aantal verstandelijk gehandicapten dat aanklopte voor AWBZ-zorg nam tussen 1998 en 2008 toe van 63.000 tot 147.000 personen. Het aantal jongeren tot 23 jaar met een hulpvraag steeg in diezelfde periode van 19.000 tot 65.000 mensen.

Gedragsproblemen
Het planbureau verklaart deze stijging onder meer door een verandering van de toelatingsregels. Ook licht verstandelijk gehandicapten kunnen sinds 2005 begeleiding en ondersteuning krijgen vanuit de AWBZ, bijvoorbeeld bij gedragsproblemen. Ook is de diagnostiek verbeterd. Verstandelijk gehandicapten leven bovendien langer door betere zorg.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/SCP, Foto: Freek van Asperen/ANP

2 REACTIES

 1. De medische wetenschap staat toch voor niets?
  Als Men die de a.w.b.z beheren, en uitgeven, en de demissionair minister van volksgezondeheid de uitgaven voor VERSTANDELIJK BEPERKTEN teveel vind, dan komen ze maar met het waterdichte verhaal zodat er minder mensen met een beprking worden geboren.
  Er zijn toch zoveel tecnieken die dat op kunnensporen?
  Maar niet alles is op te sporen laat me u dat mededelen, in mijn familie is ook een vrouw met een hele lichte beperking, woont op zich zelf heeft een mooie flat en doet het hartstikke goed , werkt 4 dagen in de week,en zelfs met dementerende bejaarden!
  .DUS handen af van a.w.b.z en de wa-jong uitkering.
  ik durf te wedden dat die beleidsmakers niemand in de familie hebben die een laag inkomen hebben; dan zouden ze wel anders piepen

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.