Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam wil plan om zorgtekort tegen te gaan

De komende jaren zal de vraag naar zorg in Amsterdam explosief stijgen, terwijl tegelijkertijd het aantal werkers in de zorg afneemt. Dit blijkt uit de publicatie Jaarbeeld 2010 van de Sigra, de koepel van Amsterdamse zorgbedrijven.
Amsterdam wil plan om zorgtekort tegen te gaan

Volgens de Sigra stevent de stad af op een groot zorgprobleem. Tussen nu en 2025 verlaten 18.000 medewerkers de zorg vanwege hun leeftijd. Nog eens 20.000 jongere zorgwerkers vertrekken om andere redenen, zoals toenemende werkdruk, files en gebrek aan betaalbare woningen in Amsterdam. Dat meldt het Parool.

Tekorten in aantocht
Het Parool heeft andere cijfers erop nageslagen. Uit het rapport RegioMarge blijkt dat binnen vijf jaar 28 procent van de vacatures in de Amsterdamse zorg niet te vervullen zijn. Vooral aan verzorgenden en verplegenden zijn tekorten in aantocht.

Uitstroom
In Amsterdam ligt de uitstroom van personeel uit de zorg nu al op 28 procent per jaar, hoger dan in de rest van het land (21 procent). In de verzorging, verpleging en thuiszorg is de vlucht van personeel nog veel groter: daar vertrekt in Amsterdam jaarlijks een op de drie medewerkers.

45 jaar en ouder
Uit gegevens van pensioenfonds PGGM blijkt dat bijna de helft van de zorgmedewerkers in de regio- Amsterdam nu 45 jaar of ouder is. ‘De regionale zorg krijgt dan ook de komende jaren te maken met een grote uitstroom van ouder personeel,’ waarschuwt Sigra in het Parool. ‘Voor het 61-ste levensjaar heeft het grootste deel van de medewerkers de zorg verlaten.’

Pensioenleeftijd
Omdat een flink deel van de uitstroom het gevolg is van toegenomen werkdruk, zal een verhoging van de pensioenleeftijd in de zorg weinig effect te hebben, concludeert Sigra. ‘Driekwart van alle zorgmedewerkers vindt de werkdruk te hoog. Het lijkt daarom belangrijk de werkdruk te verlagen.’

Gemeentelijk actieplan
Zorgwethouder Erik van der Burg (VVD) zegt in het Parool als reactie op de zorgelijke cijfers: ‘Het is een enorm probleem, de kwaliteit van de zorg in Amsterdam is in het geding.’ Hij vindt dat er ‘snel een gemeentelijk actieplan moet komen’ om de tekorten aan zorgpersoneel tegen te gaan. ‘Daarbij hoort voorrang bij het krijgen van een woning- en parkeervergunning. Verder vind ik dat de zorgbedrijven de vroegere eigen opleidingen weer moeten invoeren. Zij moeten zelf verantwoordelijkheid nemen en niet wachten tot de scholen voldoende mensen afleveren.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: het Parool

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.