Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Amsterdam wil eigen pgb

Het moet voor chronisch zieken en gehandicapten in Amsterdam mogelijk blijven begeleiding thuis te betalen via een zogeheten pgb (persoonsgebonden budget). Het gaat dan bijvoorbeeld om hulp bij eten en aankleden. Wethouder Eric van der Burg (zorg, VVD) vindt dat deze groep niet de dupe mag worden van bezuinigingen op het pgb door het kabinet en wil daarom vanaf 2013 een Amsterdams pgb invoeren, maakte hij maandag bekend.
Amsterdam wil eigen pgb

Het pgb is een bedrag dat chronisch zieken en gehandicapten van de overheid krijgen om zelf hun zorg te organiseren, bijvoorbeeld door hulp van een familielid te kopen. Vanaf dit jaar hebben chronisch zieken die thuis wonen geen recht meer op geld voor begeleiding. Het kabinet heeft namelijk in het pgb-budget gesneden, omdat de vraag zo snel groeide. Van der Burg wil hen tegemoet komen via een Amsterdams pgb.

Budget
In Amsterdam wordt jaarlijks circa 125 miljoen euro uitgegeven aan begeleiding aan huis voor chronisch zieken en gehandicapten. Dat betaalt het kabinet nu. Vanaf volgend jaar moet de gemeente dat doen, waarschijnlijk met een beperkter budget.

Bron: ANP/ANP-Photo

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik ben het volledig met Helga Dufer eens.
  Men wil graag dat de mensen langer thuis blijven wonen dan naar een bejaarden annex verpleegtehuis moeten Resultaat straks als PGB ophoudt voor de chronisch zieken , meer uitgave en meer eenzame mensen die op een kamertje in het verpleegtehuis en/of bejaardenhuis zitten te wachten wanneer er zorghulp komt.

 3. Verstandige man, wethouder Eric v.d. Burg uit Amsterdam.
  Een PGB is het middel om zorg op maat te kunnen realiseren en tegelijkertijd de kosten beheersbaar te houden.
  Wie bij het woord PGB denkt aan fraude, zou ik willen vragen even goed te kijken wie de fraude gepleegd hebben.
  Psychiaters, bemiddelingsbureaus.
  Fraude onder budgethouders zelf is minder dan 1,5%.
  Zorg ingekocht met een PGB is doorgaans zo’n 20% goedkoper dan Zorg in Natura (ZiN).
  Ik hoop dat veel gemeenten het voorbeeld van Amsterdam zullen gaan volgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.