Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam maakt korting huishoudelijke hulp ongedaan

Cliënten die zijn gekort op huishoudelijke hulp in de gemeente Amsterdam, krijgen weer hetzelfde aantal uren hulp als vóór 1 januari 2016. Als eerste grote gemeente zal Amsterdam de uitspraak van de bestuursrechter hierover volgen.

Vorige week bepaalde de bestuursrechter dat de kortingen die gemeenten toepassen op de huishoudelijk hulp, niet in orde zijn. De gemeente Amsterdam heeft besloten dat de vermindering van het aantal uren voor de hulp in het huishouden wordt teruggedraaid. ‘Daarna gaan we kijken hoe we dit structureel kunnen oplossen’, zegt de Amsterdamse wethouder Zorg, Eric van der Burg.

Wmo

In Amsterdam krijgen zo’n 19.000 mensen hulp in het huishouden. Meer dan de helft van hen heeft een korting opgelegd gekregen. Gemeenten bezuinigen op de huishoudelijke hulp onder meer vanwege een bezuinging die landelijk aan gemeenten is opgelegd. Maar het blijkt ook dat gemeenten te veel hebben gekort en veel geld overhouden op hun Wmo-budget.

De Centrale Raad van Beroep (CrvB) heeft woensdag 18 mei geoordeeld dat gemeenten verplicht zijn inwoners te ondersteunen als zij zelf hun huis niet schoon kunnen maken. Dit omdat huishoudelijke hulp volgens de CrvB onderdeel is van de nieuwe wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Lees meer>>

Rechtbank

Veel cliënten door het hele land zijn naar de rechter gestapt om de korting op huishoudelijke hulp aan te kaarten. De verschillende rechtbanken deden echter verschillende uitspraken en gaven daarmee geen duidelijkheid. Daarom is de zaak over de korting van de huishoudelijke hulp naar de Centrale Raad van Beroep gegaan.

Huishoudelijke hulp

Het gevolg van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep is dat gemeenten niet mogen korten op huishoudelijke hulp als ze daar geen duidelijke onderbouwing voor hebben. Ook moeten gemeenten, wanneer nodig, passende hulp bieden om eraan bij te dragen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, aldus de rechter.

Vakbond FNV is inmiddels een actie begonnen om voor cliënten om de huishoudelijke hulp bij gemeenten terug te claimen. De bond doet dat met de uitspraak van de CrvB in de hand. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.