Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam geeft 260 euro aan armste kinderen

Amsterdamse kinderen van elf tot en met dertien jaar, van wie de ouders een minimuminkomen hebben, krijgen dit jaar een “Kindpakket”. Dit is een pakket met bonnen voor allerlei producten en activiteiten, zoals een winterjas of een zwemles. Ruim 6.000 kinderen komen hiervoor in aanmerking.
Amsterdam geeft 260 euro aan armste kinderen
Foto: ANP Ed Oudenaarden

De huidige gemeentelijke voorzieningen komen direct bij ouders en verzorgers van kinderen terecht. Ouders bepalen hoe een voorziening wordt gebruikt. Amsterdam volgt nu het advies van Kinderombudsman Marc Dullaert op, om kinderen zelf een keuze te laten maken hoe ze het extraatje willen besteden. Dullaert heeft volgens de gemeente Amsterdam aangegeven positief te zijn over het Amsterdamse “Kindpakket”. Leidraad voor het samenstellen van het pakket waren de wensen en de situatie van Amsterdamse kinderen, aldus de gemeente.

Erbij horen

Het extraatje wordt gegeven aan kinderen in de leeftijdscategorie van 11 tot en met 13 jaar. De gemeenten heeft daarvoor gekozen, omdat kinderen in deze leeftijd overstappen naar de middelbare school en hierdoor meer kosten hebben op het gebied van kleding, schoolspullen en vrijetijdsbesteding. Ook speelt de druk van klasgenoten in deze leeftijdscategorie om ‘erbij te horen’ een grote rol. ‘Een nieuwe fiets of kleding zitten nu niet in het aanbod voorzieningen van de gemeente, terwijl kinderen aangeven dit juist erg belangrijk te vinden,’ aldus het persbericht van de gemeente Amsterdam.

Vouchers

De kosten voor het pakket zijn 1,7 miljoen euro. Kinderen kunnen met vouchers kiezen uit een mandje met verschillend aanbod. In totaal kan een kind rekenen op 260 euro aan vouchers. Wethouder armoedebestrijding Freek Ossel heeft met verschillende kinderen gesproken: ‘Hun armoede ervaren ze voornamelijk doordat ze niet mee kunnen doen met de rest van de kinderen. Ze voelen zich afgezonderd en schamen zich zelfs. Zij hebben niet zo veel aan ingewikkelde regelingen, maar willen gewoon af een toe een steuntje in de rug krijgen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.