Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambtenaren VWS kritiseren wetswijzigingen Kant

De aanpassingen van de Wmo die voormalig Kamerlid Agnes Kant (SP) door de Tweede Kamer loodste, worden bekritiseerd binnen het ministerie van VWS. In een overdrachtdossier voor de nieuwe bewindspersonen uiten de verantwoordelijke ambtenaren kritiek op de voorstellen tot wetswijziging.
Ambtenaren VWS kritiseren wetswijzigingen Kant

De drie voorstellen liggen nu bij de Eerste Kamer. Deze omvatten het schrappen van de aanbestedingsverplichting voor gemeenten voor huishoudelijke hulp, het vaststellen van een minimumtarief voor huishoudelijke verzorging en het oormerken van geld voor huishoudelijke verzorging.

Kern Wmo
Volgens de auteurs van het document raken deze voorstellen ‘voor wat betreft de sturing in ieder geval de kern van de Wmo (= gemeentelijke beleidsvrijheid), leiden ze tot een hoop extra administratieve lasten, lossen ze een probleem op dat ofwel niet bestaat ofwel niet op deze wijze wordt opgelost. Daarnaast is het aanbestedingsvoorstel contra legem.’ Dat is Latijn voor: tegen de wet in.

Gevolgen
Het advies van de ambtenaren aan de nieuwe staatssecretaris en minister op dit dossier luidt: ‘Indien de Eerste Kamer de wetsvoorstellen aanneemt, zal nader moeten worden bezien wat de gevolgen zullen zijn voor het VWS-beleid, onder meer voor het financieel arrangement Wmo, Welzijn Nieuwe Stijl en eventuele toekomstige overhevelingen uit de AWBZ.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Zorgvisie/Huisarts Vandaag, foto: SP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.