Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alfahulpen terug in loondienst

In 2009 zijn 6000 alfahulpen weer in loondienst genomen door aanbieders van thuiszorg. Staatssecretaris Bussemaker heeft hiervoor 17 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ook voor dit jaar is er subsidie om alfahulpen in een vast dienstverband aan te nemen.
Alfahulpen terug in loondienst

Het doel van de tijdelijke subsidie aan thuiszorgorganisaties is te voorkomen dat burgers onbedoeld of ongewild werkgever worden van hun alfahulp. De wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die op 1 januari is ingegaan, voorziet in een regeling dat alfahulpen in vast dienstverband genomen worden.

Lage tarieven
Staatssecretaris Bussemaker heeft de overgang van alfahulpen ondersteund door in 2009 en 2010 in totaal 17 miljoen euro ter beschikking te stellen aan zorgaanbieders. De invoering van de huishoudelijke verzorging in de Wmo in 2007 leidde ertoe dat thuiszorgorganisaties veel alfahulpen inzetten om tegen de lage tarieven van de gemeenten huishoudelijke zorg te leveren. De staatssecretaris vond dit een onwenselijke situatie omdat medewerkers tegen slechtere arbeidsvoorwaarden moesten werken en greep in.

Behouden
Alleen al in 2009 zijn zo’n 6000 huishoudelijke hulpen in loondienst gekomen. Brancheorganisatie BTN schat dat in de loop van dit jaar zo’n 10.000 alfahulpen weer over een regulier arbeidscontract beschikken. Volgens de staatssecretaris kunnen zorgaanbieders weer aan iedereen die dat vraagt daadwerkelijk hulp in natura bieden, omdat ze massaal weer mensen in dienst hebben genomen. Bussemaker is blij dat deze mensen voor de zorg behouden blijven.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ministerie VWS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.