Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akkoord CAO-VVT bereikt zonder Abvakabo

Werkgeversorganisatie ActiZ heeft met de vakbonden CNV Publieke zaak, NU'91 en FBZ een akkoord bereikt over de CAO-VVT (verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg). Abvakabo FNV, de grootste vertegenwoordiger van werknemers in de branche, verliet de onderhandelingstafel voordat het akkoord werd bereikt.
Akkoord CAO-VVT bereikt zonder Abvakabo
Foto: Aleš Čerin

De belangrijkste elementen uit het cao-akkoord zijn:

  • Een eenmalige uitkering van 0,8% van het jaarsalaris.
  • Een structurele loonverhoging van 1,0 % vanaf 1 januari 2014.
  • Verhoging van de eindejaarsuitkering per 1 juli 2014 met 0,2%.
  • Medewerkers met een nuluren-contract krijgen in 2014 allemaal het aanbod voor een arbeidscontract voor een bepaald aantal uren.
  • Beperking van de inzet van oproepkrachten tot onvoorzienbare en onplanbare situaties die voortkomen uit vragen van cliënten en/of door uitval van personeel.

De partijen hebben ook ingestemd met een werkgelegenheidsplan waarmee zij zich gezamenlijk willen inspannen voor het behoud van werkgelegenheid, met name in de huishoudelijke hulp. De intentie is om de tienduizenden ontslagen waar mogelijk op te vangen. Ook zijn er afspraken gemaakt om een agenda voor vernieuwing van de arbeidsvoorwaarde en arbeidsrelaties te ontwikkelen.

Zekerheid

ActiZ en de drie vakbonden kwamen al na enkele uren tot een cao-akkoord. De werkgeversorganisatie zegt verbaasd en boos te zijn over het feit dat Abvakabo de onderhandelingstafel heeft verlaten. Volgens Abvakabo weigeren de werkgevers afspraken te maken over meer zekerheid in rooster, diensten en contracten. Na de perikelen rond Sensire in de Achterhoek wil Abvakabo ook onzekerheid bij aanbestedingen in de zorg aanpakken, maar dat stuitte naar eigen zeggen op een nee van Actiz. De Abvakabo heeft laten weten met acties te komen. Volgens Actiz is er in een nieuwe cao wel ruimte voor loonontwikkeling, ‘maar niet in de mate die Abvakabo voorstelt’.

Thuiszorgcao

Abvakabo FNV gaat nog wel overleggen met werkgeversorganisatie voor de thuiszorg BTN. Deze partij stapte half november uit de onderhandelingen. Abvakabo en BTN gaan kijken of ze tot een specifieke thuiszorgcao kunnen komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.