Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ad Popplaars: ‘Clienten hebben vertrouwen in Wmo-beleid gemeenten nodig’

Ad Poppelaars van de CG-Raad is absoluut niet tevreden over de ‘integrale samenwerking’ van en in gemeenten. Met de bezuinigingen in het vooruitzicht, vreest Poppelaars voor de de samenwerking tussen gemeenten. ‘Bezuinigingen op het ene terrein leiden tot extra kosten voor andere voorzieningen.’
Ad Popplaars: ‘Clienten hebben vertrouwen in Wmo-beleid gemeenten nodig’

Poppelaars geeft als voorbeeld het voornemen het aantal mensen in de Sociale Werkvoorziening te beperken. ‘Dat zal als effect hebben dat zij thuis komen te zitten en verwanten uit het arbeidsproces halen. Of ze gaan door naar een AWBZ-voorziening.’ Wat nodig is, aldus Poppelaars, is een regionale aanpak waarin gemeenten samenwerken, en versterking van cliëntenparticipatie.

Laag opgeleid
Poppelaars, directeur van de CG-raad, sprak op 25 mei tijdens het Wmo-congres van Zorg+welzijn in Nieuwegein. Hij is kritisch over de samenwerking, niet zonder argumenten: ‘We zien dat gemeenten snel overgaan tot de Kanteling, de nieuwe werkwijze van gemeenten om samen met de burger de ondersteuning vast te stellen. We zien Wmo-ambtenaren bij cliënten aan tafel schuiven. Maar uit onderzoek van kenniscentrum MOVISIE blijkt dat meer dan de helft van deze consulenten op lbo-niveau zijn opgeleid. Dan ben je niet goed bezig,’ vindt Poppelaars.

Eigen talent
Nederland telt 600.000 chronisch zieken en gehandicapten, veel van hen zijn lid van een van de 200 patiëntenverenigingen. Zij begrijpen inmiddels heel goed dat ze een eigen verantwoordelijkheid hebben om mee te doen in de maatschappij, meent Ad Poppelaars. ‘Ze gaan eigen talenten ontwikkelen en zelf een pad uitzetten. Maar daarvoor is ook zelfvertrouwen nodig en vertrouwen in professionals en het eigen netwerk.’

Diploma
‘Bovendien is een aantal voorzieningen onmisbaar om te kunnen participeren. De belangrijkste zijn Wmo Nieuwe Stijl en passend onderwijs. Want zonder een goed diploma is het niet mogelijk een plaats op de arbeidsmarkt te vinden. Die juist steeds meer belangrijk wordt om inkomen te verwerven om zelf een deel van de zorgkosten te financieren, omdat daarop wordt bezuinigd.’

Samenwerken
Begeleidingsvoorzieningen voor de chronisch zieken en gehandicapten, die nu uit de AWBZ worden overgeheveld naar de gemeenten, worden aan de Wmo gekoppeld. De directeur van de CG-Raad doet een beroep op meer samenwerking en integraal beleid. Hij roept het ministerie van VWS op de voortgang gericht te controleren: ‘Heb het lef een onafhankelijke cliëntmonitoring in te zetten, dan weten waar het wel en niet goed gaat in het land.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: Koos Groenewold

3 REACTIES

  1. WMO en eigenbijdrage is daar een beperking aan? Ik heb altijd begrepen dat de WMO er voor de minima was maar als de eigen bijdragen zo oplopen zoals voor scootmobiel taxi vervoer en aanpassingen in de woning. HH 1. AWBZ etc. Waarvoor is dan de WMO de mensen kunnen het niet zelf bekostigen en ja ik begrijp dat er altijd kaf onder het koren is, en ook dat het een soort ontmoedigingsbeleid is maar in sommigen gemeenten loopt het wel de spuigaten uit.

  2. Lees alle reacties
  3. Niet naar de Gemeente, dan zijn wij overgeleverd aan de willekeur van de Gemeente, hebben geen RECHT meer op begeleiding en kortdurend verblijf!!!!!
    En als het dan al naar de gemmente moet, dat moeten ze aan weetelijke eisen voldoen.
    Mijn gemeente maakt nu al een puinhoop van het leerlingen vervoer, aanpassingen aan de wonig weigerd men, daar hebben wij geen recht op….Volgens Argonaut wel degelijk recht op! Maar er gebeurd niets want de eigen bijdrage is net zo hoog als de aanpassing….Daarbij is de WMO voor de gehandicapte mensen, dus als je niet meer kan traplopen krijg je een traplift…..MEN KAN NIET EENS OMGAAN MET VERSTANDELIJKE BEPERKINGEN OF PSYCHISCHE BEPERKINGEN!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.