Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ: ‘Wmo leidt tot verlies’

‘Een emotioneel betoog’, zo noemt Adriaan Wirtz van ActiZ het relaas van wethouder Jetty Voermans. Zij schreef voor Zorg + Welzijn onlangs een opiniestuk over gemeenten die onterecht de schuld krijgen van de verliezen bij thuiszorginstellingen. De feiten spreken voor zich, vindt ActiZ: ‘De Wmo leidt tot verliezen’.
ActiZ: 'Wmo leidt tot verlies'

Door Alexandra Sweers – ‘De wethouder zet voor het gemak de thuiszorgorganisaties weer eens weg als bedrijven die met van alles bezig zijn, behalve met hun cliënten’, zo reageert Adriaan Wirtz plaatsvervangend directeur van ActiZ. ‘Uit onderzoek blijkt dat gemeentelijke tarieven voor huishoudelijke hulp gemiddeld 2 tot 4 euro per uur onder de kostprijs liggen.’ Die kostprijs van de thuiszorgorganisatie is niet de boosdoener, met een overhead van slechts 14 procent doet de sector het ronduit goed, aldus Wirtz. ‘Ook dat cijfer komt uit onderzoek.’

Mismanagement
Voermans, wethouder Wmo bij de gemeente Zeevang (Noord-Holland) vond het vorige week tijd om een en ander recht te zetten. ‘Een derde van de thuiszorginstellingen draait met verlies en het is allemaal weer de schuld van de gemeenten.’ Het ziet er meer naar uit dat thuiszorgmanagers de ellende over zichzelf hebben afgeroepen, vindt de wethouder. Schaalvergroting, megalomane nevenactiviteiten, mismanagement bij de aanbesteding van huishoudelijke verzorging zijn enkele oorzaken van de verliezen, aldus Voermans.

Gezond
Wirtz is stellig: ‘De feiten spreken voor zich. Uit cijfers van het CBS blijkt dat van de instellingen waarbij de huishoudelijke hulp meer dan 5 procent van de totale opbrengsten bedroeg, is meer dan de helft in 2007 in de rode cijfers beland’. De plaatsvervangend directeur roept vervolgens op om ‘met elkaar onze verantwoordelijkheid te pakken’ en voor huishoudelijke zorg in de toekomst te blijven zorgen, tegen een ‘gezond en kostendekkend tarief’.

Lees hier het opiniestuk van Jetty Voermans

Lees hier de reactie van ActiZ

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Foto: Stock.chnge

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.