Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ wint kort geding over convenant zzp’ers

De rechter heeft uitspraak gedaan in het kort geding dat brancheorganisatie ActiZ aanspande tegen het ministerie van VWS. Het convenant dat VWS sloot over de positie van bemiddelingsbureaus en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) is in strijd is met de AWBZ, zo luidt het oordeel.
ActiZ wint kort geding over convenant zzp'ers

Actiz wilde voorkomen dat de bemiddelingsbureaus die de zzp’ers aan werk helpen, de status van zorginstelling krijgen. Vorig jaar sloot het ministerie van VWS een convenant over het bemiddelen van zzp’ers in de thuiszorg door bemiddelingsbureaus. Als gevolg daarvan zouden bemiddelingsbureaus contracten kunnen afsluiten met de zorgkantoren die de AWBZ-zorg inkopen. Dat is in strijd met de wet, stelde ActiZ en spande een kort geding aan.
   
Uitspraak
De rechter heeft ActiZ nu gelijk gegeven. ‘We zijn heel blij dat de rechter ook vindt dat dit convenant haaks staat op de wet’, reageert Aad Koster, directeur van ActiZ op de uitspraak. ‘Dit is niet alleen voor de thuiszorgorganisaties goed nieuws, maar ook voor cliënten en zzp’ers zelf.’
  
Ongelijk speelveld
Het grootste bezwaar van ActiZ tegen het convenant was het feit dat daardoor een ongelijk speelveld zou ontstaan tussen reguliere thuiszorgorganisaties en bemiddelingsbureaus. De bemiddelingsbureaus zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit en continuïteit van zorg die de zzp’ers verlenen. Reguliere thuiszorgorganisaties dragen die verantwoording wel. Toch zouden de bemiddelingsbureaus door het convenant nu ook contracten kunnen afsluiten met de zorgkantoren die de AWBZ-zorg inkopen. Dat is volledig in strijd met de wet, stelde ActiZ. De rechter heeft dit met zijn uitspraak bevestigd.
   
Oneigenlijke concurrentie   
Verder zou het convenant zorgen voor oneigenlijke concurrentie met de reguliere thuiszorg. Die organisaties hebben namelijk hogere kosten doordat zij werknemers in loondienst hebben en volop investeren in kwaliteit om de cliënt verantwoorde zorg te kunnen bieden. De bemiddelaars hoeven die investering niet te doen en dragen geen werkgevers-/werknemerslasten.
  
Positie cliënt
Maar ook cliënten én de zzp’ers zouden de dupe worden van het convenant, stelt ActiZ. Het bemiddelingsbureau is niet verantwoordelijk voor de voortgang van de zorg of de kwaliteit. Daardoor heeft de cliënt niemand om op terug te vallen als de zorgverlenende zzp’er bijvoorbeeld uitvalt door ziekte of niet aan de verwachting van de cliënt voldoet.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ActiZ / foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.