Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Actiz wil praten over tienduizenden ontslagen

Zorgorganisaties moeten duizenden zorgmedewerkers tegelijk ontslaan als het regeerakkoord wordt uitgevoerd, zo voorspelt ActiZ. De organisatie van zorgondernemers wil daarom met de vakbonden overleggen hoe werkgevers en bonden hiermee om moeten gaan. ‘We moeten ons ook op het ergste voorbereiden’.
Actiz wil praten over tienduizenden ontslagen

De brancheorganisatie maakt zich grote zorgen over de gevolgen van het regeerakkoord. ‘Als  de plannen worden uitgevoerd, zal de zorg verschralen, zullen tienduizenden medewerkers worden ontslagen en zal een instabiele toekomst voor de zorgorganisaties ontstaan.’

Alfahulp
In het regeerakkoord is aangekondigd dat vanaf 1 januari 2014 de aanspraak binnen de Wmo op huishoudelijke hulp zal worden vervangen door een ‘maatwerkvoorziening voor de laagste inkomens’. Op deze voorziening wordt bovendien nog eens fors bezuinigd en dat betekent dat 58.000 mensen hun baan als huishoudelijke hulp zullen verliezen en ook duizenden alfahulpen zullen hun werk kwijt raken, zo berekende de organisatie. 

Meer maatregelen
Ook andere andere maatregelen zoals de overheveling van begeleiding en persoonlijke verzorging naar de Wmo zullen uiteindelijk bijdragen aan het banenverlies. ‘Deze overheveling gaat gepaard met een korting van 25 procent en het vervallen van de dagbesteding. De overheveling van verpleging thuis van AWBZ naar Zorgverzekeringwet en het vervallen van de indicaties voor lichtere zorg, zorgzwaartepakket (ZZP) 3, vanaf 2014 en ZZP 4 vanaf 2016, gaan gepaard met een bezuiniging van 5% op het budget. Ook dat zal leiden tot banenverlies’, aldus de brancheorganisatie.

Gevolgen
De brancheorganisatie wil met de vakbonden om tafel om de sociale gevolgen van deze plannen te bespreken. In eerste instantie hoopt ActiZ uiteraard dat de maatregelen niet zullen worden uitgevoerd. De organisatie heeft naar eigen zeggen een ‘heel goed alternatief waarbij met iets minder bezuinigingen, de kwaliteit van en toegang tot zorg wel gehandhaafd kan worden’. ActiZ wil daarover gesprekken voeren met de politiek, maar wil zich samen met de vakbonden ook op het ergste voorbereiden. 

Bron: ActiZ/ANP-Photo/Roos Koole

3 REACTIES

  1. Het gaat hier om huishoudelijkhulp aan ouderen, die het niet alleen meer redden.
    een beetje gek dat je leest dat er Spaanse verplegend personeel aan getrokken wordt en nog een cursus krijgen, om hier de tekorten op te vullen. en dat de huishoudelijke hulpen straks thuiszitten. Deze willen denk ik ook wel een opleiding volgen om iets verder te komen. zou daar niet beter deze gelden voor gebruikt kunnen worden.
    we hebben al zuid afrikanen, indiers etc. hier gehad voor het dichten van personeels tekort. Waar zijn die mensen nu gebleven?
    Politici weten na de verkiezingen vaak niet meer wat ze geschreewd hebben.treurig maar waar.

  2. Lees alle reacties
  3. Zo’n tachtig procent van de kosten in de zorg bestaat uit personeel. Bezuinigingen op de zorg betekent dus gewoon ontslagen.
    Wat nu in het regeerakkoord staat is behoorlijk dramatisch. Ook voor mensen die zorg nodig hebben. Niet alleen wordt huishoudelijke verzorging afgeschaft, maar ook wordt overgeheveld naar de WMO en dus naar gemeenten de hele jeugdzorg, doveninstituten, dagopvang, bijna de gehele thuiszorg, etc. Deze ‘overheveling’ gaat gepaard met bezuiniging en dus met onslag personeel. Bij de gemeenten is deze zorg geen recht meer.
    Het merkwaardigst in het regeerakkoord is natuurlijk de overheveling tot ZZP 5 uit de intramurale zorg naar zorg thuis. Hoe komen de heren Rutte en Samsom aan het idee dat nu mensen vrijwillig maar totaal onnodig in verpleeghuizen gaan wonen, of opgenomen worden in instellingen voor verstandelijk gehandicapten?
    Ik snap niet dat ook hier tegen niet zwaar geprotesteerd wordt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.