Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Actiz: ‘Tarieven huishoudelijke hulp nog steeds onder kostprijs’

Tientallen gemeenten bieden bij de huidige aanbesteding van huishoudelijke hulp nog steeds een tarief onder de gemiddelde kostprijs. Zij betalen meestal 1 tot 4 euro te weinig. Dit stelt branchevereniging ActiZ op basis van onderzoek onder zorgorganisaties.
Actiz: 'Tarieven huishoudelijke hulp nog steeds onder kostprijs'

Het merendeel van de gemeentelijke tarieven voor 2010 ligt tussen de 18 en 22 euro, terwijl de kosten voor huishoudelijke hulp gemiddeld tussen de 23 en 25 euro per uur zijn. Zeker 80 gemeenten hanteren nu een lager tarief dan de kostprijs, zo stelt ActiZ.

Alfahulpen
Bovendien stijgen de kosten in 2010, omdat alfahulpen door een wetswijziging in dienst treden van thuiszorgorganisaties, waardoor de personeelskosten omhoog gaan. Omdat alfahulpen vooral worden ingezet voor huishoudelijke hulp1 is het effect van de wetswijziging op de kosten op dat onderdeel het grootst, aldus ActiZ.

Dilemma

Veel zorgorganisaties staan in de Wmo-aanbesteding voor een dilemma, stelt de organisatie van zorgondernemers. Zij kunnen meedoen met verder financieel verlies, en behoud van werkgelegenheid en cliënten, of afhaken met alle negatieve gevolgen van dien.

Verlies

In de eerste aanbesteding kozen veel zorgorganisaties nog voor hun cliënten en medewerkers, waardoor ze genoegen namen met lage tarieven en verliezen leden op de huishoudelijke hulp1. Hierdoor leed 68 procent van de organisaties in 2007 verlies op de Wmo. Over 2008 steeg dit tot 72 procent. Dat tij moet gekeerd worden, aldus ActiZ.

Onderzoek Wmo-tarieven ActiZ

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ActiZ/Foto: ANP/Koen Suyk

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De gemeente voor een dubbeltje op de eerste rang , organisatie’s dan maar buiten hun boekje gaan , en niet volgens de CAO werken , geen fiets vergoeding b.v Het zijn wel de mensen op de werkvloer die er hard voor moeten werken .Iedereen die er mee te maken heeft , let op!! kom op voor je rechten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.