Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ: ‘Meerjarencontract verbetert relatie met zorgcliënten’

Brancheorganisatie ActiZ pleit voor meerjarenafspraken tussen zorgorganisaties en zorgkantoren. Dan kunnen deze organisaties beter investeren in de zorg voor de cliënt dan met een jaarcontract, zo blijkt uit een onderzoek onder de leden.
ActiZ: 'Meerjarencontract verbetert relatie met zorgcliënten'

Organisaties die op basis van de AWBZ zorg willen leveren, moeten hiervoor productieafspraken maken met het zorgkantoor in hun regio. Deze afspraken gaan over prestaties, prijs, kwaliteit en de omvang van de zorg die de aanbieder mag leveren aan cliënten. In Nederland zijn er 32 zorgkantoren die namens alle verzekeraars de AWBZ uitvoeren.

Investeren
Contracten tussen zorgorganisatie en -kantoren hebben veelal een loopduur van een jaar. Daarna kunnen de eisen van verzekeraars aan zorgaanbieders heel anders zijn. Dat maakt het moeilijker voor hen om te investeren in de zorg, zodat cliënten bijvoorbeeld zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven, zo stelt de organisatie voor zorgondernemers.

Prestaties
In contracten met een looptijd van twee of drie jaar kunnen zorgorganisaties met zorgkantoren jaarlijks doelen stellen die uitgaan van de cliënt. Op die manier weet een zorgorganisatie waar zij aan toe is en welke prestaties gedurende die twee of drie jaar worden verwacht. ActiZ en haar leden zouden dat een verbetering vinden.

Dementie
Het sluiten van meerjarenafspraken gebeurt op dit moment slechts in beperkte mate en dan vooral voor in ketenzorg ten behoeve van cliënten met dementie, aldus ActiZ.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ActiZ/Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.