Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actiz daagt VWS voor de rechter

Brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz daagt het ministerie van VWS voor de rechter. Met een kort geding wil de organisatie voorkomen dat het convenant over de positie van bemiddelingsbureaus en zelfstandigen in de AWBZ-thuizorg niet wordt uigevoerd. Het convenant staat haaks op alle regels waar zorginstellingen aan moeten voldoen en is daarom in strijd met de wet, aldus ActiZ.
Actiz daagt VWS voor de rechter

In oktober sloot het ministerie het convenant af met de Belastingdienst en Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) en het UWV. Hierdoor zijn bemiddelingsbureaus niet verantwoordelijk voor de continuïteit en de kwaliteit van de zorg. Bovendien, stelt de brancheorganisatie, ontvangen zij voor het bemiddelen AWBZ-geld terwijl dat bestemd is voor zorg. Actiz: ‘Het convenant heeft verstrekkende gevolgen voor cliënten, zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en thuiszorgorganisaties.’

Verantwoordelijkheden
‘Valt een zzp’er uit door ziekte dan is het niet de verantwoordelijkheid van de bemiddelaar dat er snel vervangende zorg komt. Wanneer de cliënt niet tevreden is over de kwaliteit van zorg kan die daarmee niet terecht bij het bureau. Dat bemiddelt immers alleen maar.’ Volgens de brancheorganisatie probeert VWS kwaliteitscriteria en -eisen neer te leggen bij de zzp’er. Maar als zelfstandige zonder personeel en zonder volledige organisatie achter zich, kan een zzp’er niet aan al die verantwoordelijkheden voldoen.

Kader
Als het convenant niet van de baan gaat, dan weigert Actiz verdere afspraken met het ministerie over het kwaliteitskader voor de Wet maatschappelijke ondersteuning te tekenen. Hierin zijn kwaliteitseisen geformuleerd voor verantwoorde hulp bij het huishouden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.