Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actiz: ‘Bemiddeling met AWBZ-geld bestemd voor zorg’

De rechter zal op 30 januari oordelen over de aanklacht van brancheorganisatie Actiz tegen het ministerie van VWS over de zelfstandigen zonder personeel, zzp’ers. Actiz wil niet dat de bemiddelingsbureau's, die de zzp’ers aan werk helpen, de status van zorginstelling krijgen.
Actiz: ‘Bemiddeling met AWBZ-geld bestemd voor zorg’

Bij zelfstandigen zonder personeel, zzp’ers, gaat het meestal om vrouwen die zich als zelfstandige laten inhuren bij ouderen en zieken. De zzp’ers komen meestal via een bemiddelingsbureau bij hun cliënten.

Echt
Zowel de zzp‘ers als bemiddelingsbureaus kregen het afgelopen jaar te maken met het probleem dat onduidelijk was of ze wel echte zzp’ers respectievelijk echte bemiddelingsbureaus waren. Het leidde tot schijnconstructies. Daarom heeft het ministerie van VWS in een convenant vastgelegd hoe men als zzp’er en aangemerkt kan worden.

Strijd
Bemiddelingsbureaus krijgen de status en regels van een zorginstelling. Actiz is het daar niet mee eens. De bemiddelingsbureaus kunnen volgens het convenant contracten afsluiten met de zorgkantoren die de AWBZ-zorg inkopen. Dat is in strijd met de wet, stelt ActiZ. ‘Deze convenant versterkt de positie van het bemiddelingsbureau met geld dat bestemd is voor zorg. Dat kan niet de bedoeling zijn,’ vindt Actiz-directeur Aad Koster.

Concurrentie
Bovendien zorgt deze constructie volgens Actiz voor oneigenlijke concurrentie met reguliere thuiszorginstellingen. Die hebben namelijk hogere kosten doordat zij werknemers in loondienst hebben en investeren in kwaliteit om verantwoorde zorg te kunnen bieden. De bemiddelaars hoeven die investering niet te doen en dragen geen werkgevers- en werknemers lasten.

De rechter doet op 30 januari uitspraak

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.