Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actievoerders zorg halen tent niet weg

De actievoerende thuiszorgmedewerkers van Abvakabo FNV weigeren hun tent voor de deur van het gemeentehuis in Steenwijkerland af te breken. Vanaf woensdag gaat de gemeente daarom een dwangsom opleggen van duizend euro per week, met een maximum van tienduizend euro.
Actievoerders zorg halen tent niet weg
Foto: ANP

Volgens de gemeente was er een tijdelijke standplaatsvergunning voor de tent, die dienst doet als actiekantoor. Die vergunning is al twee weken verlopen en wordt niet vernieuwd. Steenwijkerland (Overijssel) bood een andere plek aan, maar die ligt volgens bondsbestuurder Riek van Kampen ‘ver weg en uit het zicht en schiet dus het doel voorbij.’

Wmo

De actievoerders demonstreren tegen de voorgenomen bezuinigingen op de zorg in de gemeenten Steenwijkerland, Urk en Noordoostpolder. Ze zijn van plan de tent te laten staan totdat de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2015 in die gemeenten van de baan is. De demonstranten willen dat 2015 een overgangsjaar wordt.

Handtekeningen

Thuiszorg-medewerkers voeren al zes weken actie tegen de bezuinigingen. In de tent komen medewerkers uit de thuiszorg samen, worden  handtekeningen van burgers opgehaald en acties op andere locaties voorbereid. De tent staat voor het gemeentehuis als symbolische waarschuwing voor de vele andere gemeenten waar nog moet worden besloten over de toekomst van de thuiszorg, zo stelt de vakbond.

De vakbonden en werkgeversorganisaties in de VVT- sector hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over de cao voor medewerkers in verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg, kraamzorg en jeugdgezondheidszorg. In het akkoord staan onder andere deze afspraken >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.