Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actie bij thuiszorg Zuid-Limburg

Werknemers van de thuiszorg in Zuid-Limburg overwegen werkonderbrekingen te houden waar cliënten de dupe van worden, aldus Dagblad de Limburger. Het water staat hen aan de lippen. Gaat de thuiszorg staken? ‘Nee, stakingen zijn helemaal niet aan de orde,’ zegt de vakbond.
Actie bij thuiszorg Zuid-Limburg

Door Alexandra Sweers – Volgens woordvoerster Jos van Dijk van Abvakabo FNV is het volgende gaande in Limburg: ‘Bij de thuiszorg GroenekruisDomicura (GKD) werken zo’n achthonderd mensen in de zorg. Vierhonderd daarvan worden bedreigd met een salarisachteruitgang.’ Dit scheelt de werknemers ongeveer 180 tot 200 euro in de maand volgens de woordvoerster. ‘Deze dames zijn op zijn zachtst gezegd not amused’, aldus Van Dijk.

Continuïteit
Door de Wmo is er bij de GKD de vraag naar complexe huishoudelijke hulp verminderd. Er is wel meer vraag naar basale huishoudelijke hulp. De GKD heeft daarom minder budget. Een gemiddelde salarisvermindering van twintig procent moet zorgen voor de continuïteit van de zorg en de werkgelegenheid.

Forse klap
Van Dijk: ‘De vakbond is gaan praten met de directie, want wij vinden dit een te forse klap voor de werknemers. Als dit opgenomen wordt in een sociaal plan, dan zetten wij onze handtekening daar niet onder.’

Knelpuntenbudget
De GKD gaat nu een aanvraag indienen in Den Haag om aanspraak te maken op het knelpuntenbudget van staatssecretaris Bussemaker. Van Dijk: ‘Mocht dit niet lukken dan gaan we weer om de tafel met de directie. Op dit moment wordt er in ieder geval nog geen werk neergelegd.’

Tijdelijke oplossing
De subsidieaanvraag is een tijdelijke oplossing voor het probleem vindt Van Dijk. ‘In de regio zie je een grote verschuiving van echte zorg naar huishoudelijke hulp. Daar kun je natuurlijk je vraagtekens bijzetten.’

Strepen
Een staking in de zorg, waardoor de cliënt helemaal geen hulp meer krijgt is enorm zeldzaam volgens Betsy Albers van de beroepsvereniging Sting. ‘Deze beroepsgroep zal niet snel haar klanten in de steek laten. Maar dat maakt het wel moeilijk voor hen op op hun strepen te staan. Ook tijdens landelijke manifestaties zorgt met altijd voor vervanging. Wanneer mensen in de thuiszorg echt zouden gaan staken, dan gaat het wel heel ver’, aldus Albers.

Handtekeningen
Ondertussen hebben de gedupeerden een actiecomité opgezet met de naam ‘Hee kom niet aan mijn portemonnee’. Ze verzamelen handtekeningen onder cliënten en het personeel. Op 26 augustus willen ze deze steunbetuigingen overhandigen aan de Maastrichtse wethouder Jacques Costongs (PvdA, Zorg).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.