Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea Zorgkantoor in hoger beroep tegen NZa

Het Zorgkantoor van Achmea gaat in hoger beroep in de zaak tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over knelpunten in de AWBZ. Deze stap neemt Achmea nu blijkt dat andere zorgkantoren vorig jaar ook geen AWBZ-geld over hadden.
Achmea Zorgkantoor in hoger beroep tegen NZa

Achmea Zorgkantoor wil de NZa ertoe zetten een gat van veertig miljoen euro bij haar zes zorgregio’s te dichten, schrijft Zorgvisie. Daarvoor was de zorgverzekeraar vorig jaar naar de rechter gestapt.

AWBZ-budget
Dit gat leidde vorige zomer tot cliëntenstops, met name in de regio Drenthe en Flevoland. De rechter oordeelde toen dat Achmea opnieuw langs de andere zorgkantoren moest om te zien of die toch geld over hadden van hun AWBZ-budget en daarna een knelpuntenprocedure kon starten via de NZa.

Middelen
‘Wij hebben bij andere zorgkantoren gezocht naar de 42 miljoen euro die onze regio’s in 2007 tekort kwamen, maar die bleek er niet te zijn’, zegt woordvoerder Christine Rompa van Achmea. ‘De NZa bleek later ook geen middelen meer te hebben.’ Achmea eist in het hoger beroep een nieuw besluit van de rechter om een betere verdeling van het AWBZ-budget over de regio’s en betaling van de geleverde zorg.

Spoedprocedure
De spoedprocedure van de NZa voor extra geld voor wachtende klanten is voor Achmea een andere doorn in het oog. ‘De spoedprocedure bepaalt dat er alleen geld gevraagd mag worden voor mensen die zes weken of langer wachten op niet spoedeisende zorg. Wat ons betreft zijn het maximale normen. Wij willen dat dit ook mogelijk wordt voor mensen die bijvoorbeeld vier weken wachten’, aldus Rompa.

Gereguleerde instroom
Volgens Rompa neemt Achmea deze stap omdat zorginstellingen signalen geven dat er in de regio’s weer knelpunten kunnen ontstaan. ’Een aantal instellingen heeft al een ‘gereguleerde instroom’, waardoor wij momenteel veel tijd kwijt zijn aan het zoeken van zorg voor ons cliënten.’

Meer vraag dan aanbod
Het is nu al duidelijk dat de zorgvraag het aanbod waarschijnlijk zal overstijgen. ‘Van wijzigingen in de AWBZ zullen we op zijn snelst iets in 2009 zien. Maar we willen problemen die in 2008 kunnen ontstaan met dit hoger beroep ondervangen.’ De uitspraak van de rechter vind waarschijnlijk nog voor de zomer plaats.
(Bron: Zorgvisie)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.