Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Abvakabo oneens met cao gehandicaptenzorg

Abvakabo FNV wil het onderhandelingsresultaat over de cao gehandicaptenzorg niet aan haar leden voorleggen. Vakbondsbestuurder Eddy Stam wil vooral vanwege de bepaling over de nul-urencontracten niet met het akkoord verder.
Abvakabo oneens met cao gehandicaptenzorg
Foto: ANP

CNV Publieke Zaak, Nu’91 en FBZ hebben samen met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en MEE Nederland ingestemd met het onderhandelaarsakkoord. Zij leggen het akkoord wel aan hun leden voor. De nieuwe cao kan in het uiterste geval ook zonder instemming van Abvakabo-leden algemeen verbindend verklaard worden.

 

 

Belangrijke afspraken in de cao 2014-2015 zijn:

  • een looptijd tot 1 maart 2015;
  • een structurele loonsverhoging van 1% per 1 oktober 2014;
  • een eenmalige uitkering van 0,7% in juni 2014;
  • een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,3%;
  • nul-urencontracten voor onbepaalde tijd kunnen op verzoek van de werknemer worden omgezet in vaste uren, tenzij er bedrijfseconomische redenen zijn dat niet te doen;
  • werknemers met een beperking die niet in staat zijn het minimumloon te verdienen, ontvangen het minimumloon;

Onderhandeling

Stam zegt tegen Zorgvisie dat de Abvakabo FNV terug wil naar de onderhandelingstafel. Dat een akkoord niet voorgelegd wordt aan de leden, komt volgens de bestuurder vaker voor. ‘De onderhandelaars werken in een soort vacuüm en als ze van de onderhandelingstafel afstappen kan het voorkomen dat ze toch niet tevreden zijn met het resultaat.’

Vorig jaar brak in een andere zorgsector, de verpleging- verzorging en thuiszorg (vvt), ook een cao-conflict uit tussen Abvakbo en de andere bonden en werkgevers. Het gevolg daarvan is dat er momenteel twee cao’s vvt zijn. Lees hier meer >>

Nul-urencontract

Vooral de bepaling over het nul-urencontract zit de vakbond dwars. In het zorgakkoord is volgens Stam afgesproken dat alle partijen afwillen van dit soort contracten en dus zou er in de cao-afspraken geen ruimte moeten zijn om ze toch aan te bieden.

Instemming

De VGN zegt het te betreuren dat de Abvakabo FNV heeft besloten het gesloten onderhandelaarsakkoord niet aan haar leden voor te leggen. ‘We zijn blij dat we komend jaar met de andere drie werknemersorganisaties door kunnen praten over een toekomstbestendige CAO voor de gehandicaptenzorg’, aldus de VGN.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.