Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Abvakabo: nettobesparing thuiszorg stuk lager

Met de beoogde bezuinigingen van 1,1 miljard euro op de thuiszorg wordt per saldo veel minder bespaard. De plannen van het kabinet leveren uiteindelijk slechts een nettobesparing op van maximaal 240 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek dat Abvakabo FNV heeft laten uitvoeren en dat de vakbond vrijdag presenteerde.
Abvakabo: nettobesparing thuiszorg stuk lager
Foto: ANP Photo

Volgens Abvakabo FNV zullen, door de bezuinigingen in de thuiszorg, veel meer mensen een beroep doen op duurdere verpleeghuizen. Dat gaat ruim 860 miljoen euro kosten, stelt de zorgvakbond. Van de 1,1 miljard euro blijft daardoor dus slechts 240 miljoen over.

Baan kwijt

Door de bezuinigingen zullen volgens de vakbond 100.000 thuiszorgers hun baan kwijtraken. Een deel van hen komt in de WW of de bijstand terecht, wat de overheid ook weer op kosten jaagt. Daarnaast zal de druk op mantelzorgers toenemen.

Topsalarissen

Volgens Abvakabovoorzitter Corrie van Brenk kunnen de bezuinigingen best op een andere manier gerealiseerd worden. ‘Pak de topsalarissen in de zorg sneller aan. Sluis de winsten van zorgverzekeraars terug naar de zorg. Pak overbehandeling en verspilling aan. Dat zorgt voor miljardenbesparingen en betere zorg’, zei ze vrijdag.

Demonstreren

Zaterdag demonstreren boze thuiszorgmedewerkers in Den Haag tegen de bezuinigingen. Hun motto daarbij is ‘Handen thuis, Rutte!’.

1 REACTIE

  1. Logisch dat de netto besparing minder is, het werk moet toch worden gedaan en wel door wat goedkopere medewerkers.Wat bespaart dat echt, misschien nog wel minder,wat gebeurt er met de medewerkers die op straat komen?In de ww?bijstand? ziekteverzuim wat dan ook,in elk geval niet zo snel of geen andere baan.Of moeten zij het hetzelfde werk doen voor minder salaris.Doen de mensen in de politiek dat ook, doen bankdirecteuren dat ook, nee zij krijgen nog steeds als bonus een 2e jaarsalaris, of een flinke salarisverhoging.
    Ik heb er maar een woord voor SCHANDALIG om zo met mensen om te gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.