Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Abvakabo FNV: Zorg moet meer jongeren trekken

De arbeidsvoorwaarden in de zorg moeten beter om jongeren voor een baan in de zorg te interesseren. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim tweeduizend leden van Abvakabo FNV en ruim vierhonderd niet-leden binnen en buiten de sector. Een woordvoerster van de bond bevestigde maandag een bericht hierover in Metro.
Abvakabo FNV: Zorg moet meer jongeren trekken

Werknemers in de zorg zijn vooral kritisch over werkdruk, salaris, opleidings- en doorgroeimogelijkheden. Het werk zelf, zoals het contact met cliënten, voldoening van het werk en contact met collega’s, wordt wel als positief ervaren.

Interesseren
Het aanpakken van de negatieve aspecten is volgens de bond nodig om jongeren te interesseren voor werk in de sector. Anders dreigt in 2025 een tekort aan werkkrachten, waardoor 40 procent van de zorg niet meer geleverd zou kunnen worden.

Meer papierwerk
Voor de marktwerking in de zorg hebben veel vakbondsleden geen goed woord over, blijkt verder uit het onderzoek, dat is uitgevoerd door ADV Market Research. Circa 80 procent ziet door de marktwerking meer papierwerk en regels en minder beschikbaar geld en beschikbare tijd voor cliënten.

Media
Toch zijn zorgwerknemers positiever over ‘hun’ sector dan mensen die er niet werken. De zorgwerknemers denken ook vaker dat het beeld dat de media schetsen van de sector (vooral als er iets misgaat) niet klopt met de werkelijkheid.

Tocht
Ongeveer drie op de tien werknemers buiten de zorg hebben wel eens een baan op dit gebied overwogen. Mocht hun baan nu op de tocht komen te staan, dan zou een op de drie een baan in de zorg in overweging nemen.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP/Foto: ANP/Ed Oudenaarden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.