Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Abvakabo FNV daagt Meavita voor de rechter

De top van Maevita wordt door vakbond Abvakabo FNV voor de rechter gedaagd. De bond beschuldigt de bestuurders van wanbeleid. Zij vinden het de schuld van het bestuur dat het zorgconcern failliet is gegaan.
Abvakabo FNV daagt Meavita voor de rechter

Abvakabo FNV spant bij de Ondernemingskamer in Amsterdam een zogenoemde enquêteprocedure aan. Het doel daarvan is om te kijken of er sprake was van wanbeleid. Dit middel wordt maar zelden toegepast.

Aanpakken
‘Je moet de bestuurders aanpakken die ervoor verantwoordelijk zijn dat 20.000 mensen alles verliezen’, zegt Linda Groen Abvakabo-bestuurder. Volgens haar is het vooral de bedoeling om ‘gerechtigheid, rechtvaardigheid en genoegdoening’ voor gedupeerde leden – de werknemers – te vinden.

Gesprekken
De curatoren van Maevita Nederland (concern Amersfoort), Maevita West en Thuiszorg Groningen (werkmaatschappijen in Den Haag en het Noorden) hebben ook afgesproken gezamenlijk de oorzaken van het faillissement in kaart te brengen. Hiervoor zijn gesprekken met betrokken bestuursleden nodig. Op basis daarvan wordt gekeken of ex-bestuurders aansprakelijk worden gesteld.

Lering
De Tweede Kamer hield in juni twee dagen hoorzittingen om lering te trekken uit de val van Meavita. Schuldigen zijn daarbij niet aangewezen. Vakbondsbestuurder Groen: ‘De politiek neemt die verantwoordelijkheid niet en de bestuurders schuiven hun verantwoordelijkheid af. Daarom doen we dit.’

Ontoereikend
Tijdens de hoorzittingen in de Tweede Kamer bekritiseerden oud-bestuurders van Maevita de politiek en de overheid. Volgens hen zou de politiek te veel te snel willen, voor te weinig geld. Het College Sanering Zorginstellingen oordeelde echter dat bij Maevita sprake was van ontoereikend bestuur.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: NRC

1 REACTIE

 1. GROOT GELIJK DE VERANTWOORDELIJKEN MOETEN HUN SALARIS INLEVEREN, EN GEDEGRADEERD WORDEN NAAR EEN LAGERE FUNCTIE.
  TEVENS MOET HET MINISTERIE VAN VWS
  NAAR HUIS GESTUURD.
  ZIJ HEBBEN HET EROP AAN LATEN KOMEN.
  BESEFFEN NIET HOEVEEL LEED EN ONRUST ZE ONDER DEZE 20.000 WERKNEMERS EN LAAT STAAN DE CLIÉNTEN GEBRACHT HEBBEN.
  ALS JE ZEKERHEDEN WEGVALLEN HOUD
  JE BESTAAN OP !!!!
  DE REGERING HOUDT ZICH OOK NIET AAN DE BALKENENDE NORM.
  ZIE INTERIM MANAGERS NA DE FAILLISSEMENT MEAVITA.
  EN ZALM .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.