Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Aantal bedreigde LHBT’s moet omlaag’

Twee derde van de lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders in Europa hield op school verborgen dat ze LHBT waren. 26 Procent is in de afgelopen vijf jaar aangevallen of bedreigd en 66 procent is bang om met een partner van hetzelfde geslacht hand in hand over straat te lopen. Dit blijkt uit groot onderzoek onder Europese LHBT’s. ‘Die cijfers moeten omlaag’, vindt Juul van Hoof, coördinator van het Rainbow Cities netwerk.
‘Aantal bedreigde LHBT’s moet omlaag’
Foto: ANP

Meer dan 60% van de respondenten heeft te maken gehad met negatieve opmerkingen of pesterijen en 19% voelt zich gediscrimineerd op het werk of bij sollicitaties. De European Union Agency For Fundamental Rights heeft 92.000 LHBT’s ondervraagd en heeft de resultaten bekend gemaakt tijdens het IDAHO 2013 Forum in Den Haag. Tijdens dit congres op 16 en 17 mei komen Europese steden met een actief lokaal LHBT-beleid samen om kennis en ervaringen uit te wisselen: het Rainbow Cities netwerk.

Ervaring

Kenniscentrum MOVISIE coördineert in opdracht van het ministerie van OCW dit netwerk. Juul van Hoof is coördinator van het Rainbow Cities netwerk: ‘Een aantal Europese steden werkt al aan interessante methodieken en aanpakken om discriminatie op school, werk en straat tegen te gaan. De rol van stadsbesturen hierbij is leerzaam voor Nederland. Andersom hebben Nederlandse steden vaak al jarenlang ervaring met LHBT-emancipatie en kunnen zij hun do’s en don’ts delen met buitenlandse steden. Op deze manier hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden, wat een hoop tijd en geld bespaart.’

Roze ouderen

Ook al verschillen steden als Gent, Madrid, Turijn en Berlijn van grootte, zij lopen vaak tegen dezelfde dingen aan als Nederlandse steden, meent Van Hoof. ‘Ook daar wonen roze ouderen en gaan LHBT-jongeren naar school. Net als in Nederland kiezen deze steden ervoor om specifieke aandachtspunten voor deze groepen op te nemen in hun reguliere lokale beleid’.

Deelnemers

De steden die aan het Rainbow Cities netwerk deelnemen zijn: Berlijn, Bergen, Brussel, Genève, Gent, Hamburg, Keulen, Madrid, München, Turijn en Wenen. Vanuit Nederland nemen Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht deel aan het Rainbow Cities netwerk. Tijdens het eerste editie IDAHO 2013 Forum worden 500 deelnemers uit binnen- en buitenland verwacht. De conferentie vindt plaats in het kader van International Day Against Homophobia & Transphobia (IDAHO) op 17 mei. Op die dag staan mensen over de hele wereld stil bij homofobie en transfobie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.