Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aanpak uitkeringsfraude zorgt voor willekeur

Gemeenten gaan heel verschillend om met mensen die fraude plegen met sociale uitkeringen. Hierdoor kunnen de notoire fraudeurs de dans ontspringen, terwijl uitkeringsgerechtigden die een foutje maken wel worden beboet.
fraude met sociale uitkeringen
Eind 2014 wordt de Bossche wijk Hambaken gecontroleerd door politie en Belastingdienst. Meerdere personen worden onderzocht omdat zij mogelijk fraude hebben gepleegd met sociale uitkeringen. - Foto: ANP

In de ene gemeente worden bijstandsfraudeurs wel aangepakt en vervolgd, terwijl in andere gemeente de uitkering alleen wordt stopgezet. Dat stelt het Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs (LCSR). Sommige gemeenten willen geen intensieve onderzoeken doen en vinden het stoppen van de uitkering en het geven van een boete voldoende, aldus de LCSR.

Aangifte

Gemeenten kunnen sinds de Fraudewet van 2013 zelf bepalen wat ze doen bij fraude. Pas bij misbruik boven de 50.000 euro zijn ze verplicht aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie. En dat zorgt ervoor dat fraude in sommige gevallen lonend is, weten de sociaal rechercheurs.

Boete

Fraudeurs kunnen in de praktijk jarenlang hun gang gaan en komen er dan makkelijk mee weg wanneer alleen de uitkering wordt stopgezet. Aan de andere kant krijgen sommige uitkeringsgerechtigden na het maken van een fout, zoals het niet terugsturen van een formulier, soms meteen een boete.

Fraudezaken

Sociale recherheurs zijn gespecialiseerd in het opsporen van fraudezaken, zoals zwartwerken, werken zonder inkomsten te melden, het verzwijgen van vermogen en woonfraude. Ooit waren er 350 sociaal rechercheurs, dat aantal is afgenomen naar ongeveer 175. Het CDA gaat een debat over deze kwestie aanvragen met staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW.

In de zomer van 2014 werd er fraude in de thuiszorg aan terminale patiënten ondekt. Zelfstandig gediplomeerde ziekenverzorgenden, die opdracht kregen de patiënten te verzorgen, hebben dat uitbesteed aan ongediplomeerden die zij per dag 50 euro betaalden. Lees hier meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.