Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanhoudingen bij thuiszorginstelling na fraude met AWBZ

Politie en justitie hebben dinsdag vier bestuurders van een thuiszorginstelling aangehouden voor fraude met AWBZ-gelden. Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen van valsheid in geschrifte, verduistering, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie.
Aanhoudingen bij thuiszorginstelling na fraude met AWBZ

Hoe hoog het bedrag is dat de bestuurders van hun cliënten hebben afgetroggeld, is nog niet bekend. Het Openbaar Ministerie (OM) schat volgens een woordvoerster dat het om miljoenen euro’s gaat.

Prediker
De verdachten werkten bij bv’s die aan de zorginstelling U en Zo zijn verbonden. Een van de verdachten is een salafistisch prediker. Het OM vermoedt dat hij de mensen heeft opgelicht voor eigen gewin en niet voor een hoger doel. Justitie heeft beslag gelegd op zijn bankrekeningen.

Gemachtigde
De mannen richtten zich volgens het OM vaak tot mensen die de Nederlandse taal of regels onvoldoende machtig waren. ‘De rechtspersoon regelde zoals het er nu naar uit lijkt te zien alles: van aanvraag tot uitkering’, zegt een woordvoerster. Als gemachtigde zouden zij zich het verschil tussen aanvraag en uitkering hebben toegeëigend. ‘Uit verder onderzoek moet blijken of de cliënten wisten op hoe veel zorg zij recht hadden.’ Een andere thuiszorginstelling neemt de zorg aan gedupeerden over als U en Zo ophoudt te bestaan.

Doorzoekingen
Politie en justitie kwamen achter de fraude met persoonsgebonden budgetten en zorg in natura door berichten van het meldpunt ongebruikelijke transacties. Een uitkering voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura vindt plaats vanuit de AWBZ-gelden. Agenten hebben dinsdagochtend in Rotterdam, Schiedam, Amsterdam en Eindhoven doorzoekingen verricht in vier kantoren en vijf woningen.

Onderzoek
Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) kondigde vorig jaar al een aantal onderzoeken aan naar de gang van zaken rond het persoonsgebonden budget. Die zouden ook meer duidelijkheid moeten verschaffen over de rol van zorgmakelaars. Aanleiding was de sterke stijging van het aantal aanvragen van een pgb.
(Bron: ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.