Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aangifte voor mishandeling op koranscholen

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg heeft vorige week aangifte gedaan van mogelijke kindermishandeling op twee koranscholen. De gemeente Tilburg heeft dat bekendgemaakt. De vermoedens van kindermishandeling komen uit een onderzoek van de GGD.
Aangifte voor mishandeling op koranscholen
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

In totaal gaat het om zes signalen uit oktober en november van 2012, de meeste van kinderen (10 en 11 jaar) die zeggen dat ze getuige zijn geweest van mishandeling. ‘De corrigerende maatregelen van de docent worden uitgevoerd in het gezichtsveld van alle leerlingen in de klas’, schrijft de GGD.

Zweep

Vier alarmeringen komen van de weekendschool die hoort bij de Marokkaanse moskee in Tilburg-Noord, van de omstreden salafistische imam Ahmad Salam. Een leerkracht zou kinderen slaan met de (vlakke) hand en dreigen om met een zweep te slaan. Salam werd in 2004 in één klap nationaal bekend omdat hij toenmalig minister Rita Verdonk de hand weigerde. Twee signalen komen van wijkcentrum Ypelaer waar Somalische kinderen in het weekend les krijgen.

Onderzoek

‘De bevindingen van de GGD verontrusten mij zeer. Ik vind het onaanvaardbaar dat kinderen in onze stad worden mishandeld. Dat is niet te tolereren. Iedere aanwijzing van kindermishandeling dient strafrechtelijk te worden onderzocht’, schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Noordanus heeft vertegenwoordigers van beide scholen begin deze maand gesproken. De scholen zeggen dat de signalen voor hun nieuw zijn.

Kindermishandeling

Omdat koranonderwijs niet onder het standaardtoezicht valt, is er met de scholen een protocol afgesproken. De scholen hebben elke vorm van fysieke bestraffing, vernedering en kindermishandeling veroordeeld, schrijft de burgemeester. Er komt een anoniem meldpunt voor signalen en opvoedvragen.

De VVD in Tilburg reageerde woensdag meteen. De partij is niet verrast maar wel geschokt. De aangifte vindt de VVD een zware maar terechte stap.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.