Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: geen splitsing wijkverpleegkundige zorg

Volgens staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt de wijkverpleegkundige zorg niet opgesplitst. De zorgverlening aan één cliënt zal straks door één aanbieder worden uitgevoerd.
Van Rijn: geen splitsing wijkverpleegkundige zorg
Foto: ANP

Staatssecretaris Van Rijn reageert op Kamervragen van SP-Kamerlid Renske Leijten. Aanleiding zijn berichten dat zorgverzekeraars de wijkgebonden zorg en de directe zorg aan de cliënt bij verschillende zorgaanbieders inkopen. Op die manier zou de wijkverpleegkundige zorg worden opgesplitst. De staatssecretaris spreekt dit tegen. De financiering van de wijkverpleging bestaat uit twee delen: de wijkgebonden zorg (segment 1) en de daadwerkelijke zorgverlening (segment 2). Volgens Van Rijn is in segment 2 ruimte voor wijkverpleegkundigen om vast te stellen wat een individuele cliënt nodig heeft. De staatssecretaris benadrukt dat de zorgverlening bij mensen thuis, straks door één zorgaanbieder wordt uitgevoerd, namelijk de aanbieder van de zorgverlener die over de vloer komt.

De beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) ontvangt signalen dat zorgverzekeraars de wijkgebonden zorg en directe zorg aan de cliënt bij verschillende zorgaanbieders inkopen. Verzekeraars doen dit omdat zij bang zijn dat wijkteams niet onafhankelijk te werk gaan. Lees meer >>

Inkoop

Zorgverzekeraars kunnen alleen in zee gaan met aanbieders die ook individueel toewijsbare zorg leveren, zegt Van Rijn. Door de wijkverpleegkundige zorg in verschillende segmenten op te delen, wordt het volgens van Rijn mogelijk om op wijkniveau ook zorg in te kopen die niet individueel toewijsbaar is. Volgens de staatssecretaris heeft de indeling in verschillende segmenten geholpen om afspraken te maken over zorginkoop tussen de zorgverzekeraars en gemeenten.

Signaleren

Leijten stelt dat dit botst met de oorspronkelijke bedoeling om de wijkverpleegkundige als spil in de wijk te laten werken. Ze moeten naar eigen inzicht kunnen handelen. Van Rijn zegt in zijn reactie dat dit ook precies is, wat hij beoogt. ‘Het behoort tot de professionele autonomie van de wijkverpleegkundige om in te schatten wanneer het inschakelen van het sociale domein noodzakelijk is,’ zegt hij. Een wijkverpleegkundige kijkt breder dan alleen de zorgvraag van de cliënt. Ze kijkt ook naar de zelfredzaamheid en de sociale omgeving van een cliënt.

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.