Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nog veel kritiek op Jeugdwet

De Jeugdwet die woensdag en donderdag in de Tweede Kamer wordt behandeld, kan nog op veel kritiek en aanbevelingen rekenen uit verschillende hoeken. Zo overhandigden de vertegenwoordigers uit de ggz vanochtend een petitie met ruim 50.000 handtekeningen aan de Tweede Kamer. Hierin spreken ze zich uit tegen de overheveling van de zorg van kinderen met een psychische aandoening naar de gemeenten.
Nog veel kritiek op Jeugdwet
Foto: ANP Photo

De vertegenwoordigers van de jeugd ggz voorspellen dat in de Jeugdwet, die in 2015 moet ingaan, het recht op zorg voor kinderen met bijvoorbeeld autisme, anorexia, schizofrenie of depressie niet meer gegarandeerd is. De ondertekenaars vinden dat de jeugd ggz in de Zorgverzekeringswet hoort en willen in plaats van de overheveling naar gemeenten een bestuurlijk akkoord met afspraken over goedkopere zorg, het delen van kennis en een samenwerking.

Te duur

Het huidige jeugdstelsel is te duur, zo blijk uit een evaluatie van de ministeries van VWS en V&J. ‘Er wordt onnodige dure, gespecialiseerde zorg gegeven, de samenwerking rond kinderen en gezinnen schiet tekort en afwijkend gedrag wordt onnodig gemedicaliseerd.’ De taken en verantwoordelijkheden in het huidige jeugdstelsel liggen nu nog verspreid over het Rijk, de provincies en de gemeenten. In de nieuwe Jeugdwet worden de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Het systeem moet zo duidelijker worden en het idee is dat gemeenten beter weten welke zorg nodig is.

Gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overhandigde eerder deze week een petitie met een aantal belangrijke aandachtspunten aan de VWS-kamercommissie. VNG-voorzitter Jantine Kriens benadrukte dat het voor gemeenten zaak is dat er stabiele wetgeving komt zonder bureaucratie. De gemeenten dringen er ook op aan dat de leden van het parlement goed de vinger aan de pols te houden of de budgetten toereikend zijn, aangezien deze verandering samengaat met een enorme bezuiniging.

Overgangsperiode

Jan de Vries, de directeur van MEE Nederland, pleit voor een langere overgangsperiode zodat de gemeenten zich beter kunnen voorbereiden. “De Jeugdwet is een van de drie grote decentralisatieoperaties van het kabinet, naast die van arbeid en zorg. Om te voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen, is een zorgvuldige voorbereiding nodig.’ De Vries maakt zich zorgen over de voorbereidingen die nu worden gedaan. ‘Gemeenten weten nog steeds niet welk bedrag zij ontvangen voor het uitvoeren van alle onderdelen van de jeugdhulp. Ook is nog niet duidelijk hoe de continuïteit en kwaliteit van de specialistische jeugdhulp, van bijvoorbeeld de Jeugd-GGZ, wordt geborgd. Een gezamenlijk ontwikkeld kwaliteitskader ontbreekt’, zo somt hij op.



Zorgen


Begin september waren meer dan dertig deskundigen bij de Kamercommissie om hun reactie op het wetsvoorstel te geven. Zij hebben toen ook hun zorgen geuit. Na deze rondetafelgesprekken stelden Tweede Kamerleden vele schriftelijke vragen over het wetsvoorstel aan de staatssecretarissen van VWS en VenJ. Deze vragen zijn opgenomen in een verslag door de Tweede Kamer. De vragen in dit verslag zijn beantwoord in de nota naar aanleiding van het verslag.

De Jeugdwet wordt woensdag 9 oktober om 13.30 uur en donderdag 10 oktober 14.30 uur in de Tweede kamer behandeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.