Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe cao VVT: 4 procent meer loon

De nieuwe cao Verpleging, Verzorging en Thuiszorg is rond. Medewerkers krijgen ruim 4% meer loon over 2 jaar. Over een heikel punt, de nabetaling van de onregelmatigheidstoeslag, is overeenstemming bereikt.

De nieuwe cao VVT heeft een looptijd van 2 jaar, tot april 2018. Vrijdagochtend 14 oktober was er een onderhandelaarsakkoord, dat nu wordt voorgelegd aan de vakbondsleden. De structurele loonsverhoging van 4% over twee jaar bestaat uit een salarisverhoging van 1,65% en een verhoging van de eindejaarsuitkering tot een 13de maand in 2017. En medewerkers in de VVT krijgen 2 keer een eenmalige uitkering van 1,2% in december 2016 en februari 2017.

Onregelmatigheidstoeslag

Het onderhandelaarsakkoord is gesloten tussen werkgeversorganisaties ActiZ en BTN en de vakbonden CNV Zorg&Welzijn, NU ‘91 en FBZ. Vakbond FNV doet niet mee. De onregelmatigheidstoeslag was een van de struikelblokken in de cao-onderhandelingen. De rechter heeft een aantal maanden geleden uitgesproken dat de ort over vakantie- en verlofdagen door werkgevers moet worden uitbetaald. Dat is in de zorg nog niet het geval. In het akkoord is afgesproken om dat per 1 januari 2017 wel bij verlof over de ort vakantiegeld te betalen. De medewerkers krijgen van de afgelopen 5 jaar een nabetaling voor misgelopen ort.

Verlofuren

De kosten voor nabetaling van ort zijn hoog, oplopend tot tientallen miljoenen euros. Werkgevers in de VVT vrezen deze kosten niet op te kunnen brengen zonder dat het invloed heeft op het bedrijf en de zorg. Een deel van de kosten voor de nabetaling ort wordt nu in de nieuwe cao betaald door werkgevers. Het andere deel wordt gefinancierd uit 21,6 uur in te leveren verlofuren. Daar staat tegenover dat er een nieuwe regeling komt voor betaald verlof bij begrafenissen, geboorten en huwelijk.

De rechtbank in Den Haag oordeelde op 2 juni dat het HagaZiekenhuis een voormalige medewerker 5.554,72 euro moet betalen aan onregelmatigheidstoeslag dat niet aan de medewerker is uitbetaald gedurende zijn vakanties. Met deze uitspraak bevestigt de rechter dat het ziekenhuis Europese richtlijnen heeft geschonden. Die regels schrijven voor dat ORT onderdeel is van het reguliere loon en dat het daarom ook gedurende vakanties uitbetaald moet worden. Ook andere sectoren in de zorg kunnen de niet betaalde ort tijdens vakantie terugvorderen.

Niet getekend

Voor vakbond FNV Zorg&Welzijn is het compromis over de nabetaling ort niet acceptabel. De vakbond heeft het onderhandelaarsakkoord niet getekend. ‘De meeste zorginstellingen kunnen die ort nabetaling gewoon betalen,’ vindt Sarah Dobbe van de FNV, ‘maar we snappen dat werkgevers zich zorgen maken over sommige instellingen die het nu financieel moeilijker hebben. Natuurlijk laten we geen instellingen om deze reden failliet gaan.’

Ziekteverzuim

Vakbond FNV is ook niet te spreken over de afspraken over de aanpak van het hoge ziekteverzuim in de zorg en over de groeiende flexibele contracten. In het onderhandelaarsakkoord, afgesloten door de vakbonden CNV Zorg&Welzijn, NU ‘91 en FBZ, worden volgens deze bonden wel degelijk maatregelen tegen het ziekteverzuim getroffen. Door medewerkers meer invloed te geven op hun eigen werktijden en dienstroosters. Ook worden zogenoemde “schrapsessies” ingevoerd om overbodige regels en administratie lasten te schrappen.

Echte banen

Volgens FNV Zorg&Welzijn willen werkgevers in de zorg geen afspraken maken over ‘echte banen’. Dobbe: ‘Terwijl goede afspraken hierover niets hoeven te kosten. Sterker nog, de werkgevers willen kunnen afwijken van de wet, zodat er nóg meer onzekere contracten kunnen worden ingezet.’

Het onderhandelaarsakkoord wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de leden van de werkgeversorganisaties en van de vakbonden die ondertekend hebben. Pas daarna is de nieuwe cao een feit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.