Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Activiteitensector

Maandblad voor de Activiteitensector AS is het vakblad voor alle activiteitenbegeleiders, of ze nu werkzaam zijn in de ouderenzorg, de psychiatrie of de zorg voor (verstandelijk) gehandicapten. Ook aanpalende werkvelden van de sociaal-pedagogische hulpverlening krijgen aandacht. Hier kunt u een selectie van artikelen lezen die zijn verschenen in AS.

In AS van oktober 2016: 

cover AS juni-juli

- Melissa Elschot: 'Bij participatie gaat het vooral om durven'

- Anti-pestprogramma in zorgcentra werpt vruchten af

- Wmo bezuinigingen: Hoe gaat het nu in de praktijk?

- Dementie: Een leugentje om bestwil?

 


Antipestprogramma in zorgcentra werpt vruchten af
Pesten gebeurt niet alleen op schoolpleinen, maar ook in woonzorgcentra. Het Nationaal Ouderenfonds en Theater Expres Producties bedachten een programma om pestgedrag bij ouderen en medewerkers tegen te gaan.

Melissa Elshot: ‘Bij participatie gaat het vooral om durven’
Ze werkt als participatiecoach bij twee dagcentra van zorginstelling Cordaan in Amsterdam: ‘Het mooiste van mijn werk vind ik dat wij mensen uit een isolement halen.’ 10 Vragen aan Melissa Elshout.

Goed idee: Oude apparaten slopen als dagbesteding
Bij het Recycle Atelier in Ermelo halen mensen met een verstandelijke beperking elektrische apparaten uit elkaar. Elk apparaat is anders en dat maakt het werk uitdagend. ‘Voor deze mannen is slopen is het mooiste wat er is.’

Genderspecifieke hulpverlening
Mannen en vrouwen zijn niet hetzelfde. Hoe ga je op een goede manier om met de verschillen? En hoe beïnvloeden de ideeën die je zelf hebt over mannelijkheid en vrouwelijkheid je begeleiding? ‘Uiteindelijk draait het erom dat je leert om nog beter af te stemmen op cliënten.’

Wmo: bezuinigen en samenwerken
De Wmo is ruim anderhalf jaar van kracht. Deze wet heeft flinke gevolgen voor de dagbesteding gehad. Bezuinigingen werden doorgevoerd en van activiteitenbegeleiders werd verwacht dat zij meer gingen samenwerken met partijen buiten de eigen organisatie. Hoe gaat het in de praktijk? Lees hier het webartikel >>

Gelijke rechten daadwerkelijk laten gelden
Mensen met een beperking hebben dezelfde rechten als andere mensen. Alleen is het voor hen lastiger om die rechten ook daadwerkelijk te doen gelden. Het nieuwe boek ‘Rechten van alle mensen met een handicap’ wil hen hierbij stimuleren.

Een leugentje om bestwil?
We zijn niet altijd gebaat bij het horen van de naakte waarheid. Zeker niet wanneer deze erg confronterend is. Dat geldt zeker voor mensen met dementie. Ontluisterend nieuws kan hen onrustig of van streek maken.