Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Activiteitensector

Maandblad voor de Activiteitensector AS is het vakblad voor alle activiteitenbegeleiders, of ze nu werkzaam zijn in de ouderenzorg, de psychiatrie of de zorg voor (verstandelijk) gehandicapten. Ook aanpalende werkvelden van de sociaal-pedagogische hulpverlening krijgen aandacht. Hier kunt u een selectie van artikelen lezen die zijn verschenen in AS.

In AS van april 2017: 

cover AS juni-juli

- Minette Aalbers: 'Het is geweldig om mensen te zien groeien'

- Laat jij je leiden of leid je zelf?

- 'In veel culturen hebben ouderen een andere positie dan jongeren' 


 

 

‘Als activiteitenbegeleider beweeg je mee met de cliënt’
Mensen met een verstandelijke beperking worden tegenwoordig veel ouder dan vroeger. Naarmate zij ouder worden kunnen zij vaak niet meer meedoen met de activiteiten die zij voorheen deden. Hoe kunnen zij toch op een prettige manier hun dag doorbrengen? Activiteitenhuis De Tongerlose Hoef van Amarant in Tilburg biedt dagbesteding aan huis.

10 vragen aan …. Minette Aalbers:
‘Het is geweldig om mensen te zien groeien
Minette Aalbers is jobcoach en levenscoach bij iQ Coaches regio Leiden. Haar passie is het begeleiden van mensen met autisme of ADHD, met name in combinatie met hoogbegaafdheid. ‘Deze groep krijgt vaak een verkeerde diagnose.’

Pasklaar uit de rubriek Reminiscentie: Een huis vol herinneringen
Op zoek naar leuke, passende activiteiten voor je cliënten? De activiteitenkaarten van Pasklaar kunnen je hierbij helpen en inspireren. Pasklaar biedt online keuze uit meer dan 600 creatieve, recreatieve of educatieve activiteitenkaarten. De activiteiten zijn onderverdeeld in tien rubrieken. De kaarten zijn geschreven door collega-activiteitenbegeleiders en zijn daardoor zeer praktisch, overzichtelijk en eenvoudig toe te passen in de praktijk. AS publiceert elke maand een andere kaart.

Goed idee: De stem als magische Toverstaf
De professionele zangers van Diva Dichtbij raken een gevoelige snaar bij bewoners van verpleeghuizen. Hun stemmen ontroeren en openen deurtjes die normaal gesloten blijven. Dat doen ze al tien jaar met succes. Het geheim van hun magie geeft Diva Dichtbij sinds vorig jaar prijs in  workshops voor zorgprofessionals. En je hoeft er niet eens voor te kunnen zingen.

Lvb en verslaving: Leren omgaan met het middelengebruik van je cliënt
De begeleiding van cliënten met een lichte verstandelijke beperking (LVB) en een verslavingsprobleem kan veel van je vragen. In de cursus ‘LVB en verslaving’ van Hogeschool Windesheim krijg je kennis en vaardigheden aangereikt om deze doelgroep effectiever te ondersteunen. Lees ook het artikel op de website>>

‘In veel culturen hebben ouderen een andere positie dan jongeren’
De groep migranten in Nederland groeit. Deze mensen uit allerlei culturen verrijken ons land in toenemende mate met nieuwe geuren, kleuren, smaken en gewoontes. En zij zijn cliënten in de huidige zorg waar persoonsgerichte zorg centraal staat. Hoe kunnen wij als zorgprofessionals aan hun behoeftes tegemoetkomen? ‘Willen we maatwerk bieden, dan zullen we moeten aansluiten bij deze groep.’

Column van Daphne Euser, uit de dagelijkse praktijk van de dagbesteding

Column van Eveline van de Putte: Vroeger ging alles langzaam

Laat jij je leiden of leid je zelf?
Het is niet altijd makkelijk om in een grote zorginstelling te werken. Soms kun je het gevoel hebben dat er van hogerhand beslissingen worden genomen waar je geen invloed op hebt. Terwijl die beslissingen wel consequenties hebben voor jouw dagelijkse werkzaamheden. Hoe zorg je ervoor dat je zelf zo veel mogelijk richting geeft aan je werk?

Contact maken via muziek
Muziek kan veel betekenen voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn. Daarom is Via Lumina in Dordrecht van start gegaan met speciale muziekcursussen voor deze doelgroep. De eerste cursus is voor mensen met autisme; na de zomer zullen er cursussen volgen voor andere kwetsbare groepen. Hoe kan muziek hen helpen makkelijker contact te maken?