Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Activiteitensector

Maandblad voor de Activiteitensector AS is het vakblad voor alle activiteitenbegeleiders, of ze nu werkzaam zijn in de ouderenzorg, de psychiatrie of de zorg voor (verstandelijk) gehandicapten. Ook aanpalende werkvelden van de sociaal-pedagogische hulpverlening krijgen aandacht. Hier kunt u een selectie van artikelen lezen die zijn verschenen in AS.

In AS van mei 2017: 

cover AS juni-juli

- Anike van der Ham: 'Ik ben sterk in het verbinden van mensen'

- Nostalgiekar maakt ouderen blij

- Fuctioneren team: Heeft jouw organisatie er aandacht voor? 

 

 


Proeverij van kunstzinnige en culturele activiteiten
Iedereen heeft recht op een portie kunst en cultuur, vinden ze bij Kunstbedrijf Arnhem. Daarom organiseren ze het project KOM on Tour, dat Arnhemmers met een ondersteuningsvraag in contact brengt met het veelzijdige aanbod van lokale kunstenaars. ‘Joepie, vandaag gaan we knutselen met koekjes!’

10 vragen aan Anike van der Ham
Anike van der Ham werkt als activiteitenbegeleidster bij diverse buurtkamers van Haarlem Effect. Ook runt zij een vrijdagavondsoos voor mensen met een beperking of psychosociale kwetsbaarheid. Beide voorzieningen vergroten het sociale netwerk van kwetsbare mensen in de wijk.

Pasklaar activiteiten en begleiding
Uit de rubriek Reminiscentie: Bekende mensen van deze tijd

Bekende Nederlanders roepen altijd veel gespreksstof op. Het is niet voor niets dat roddelbladen vol staan met verhalen over hun werk en (liefdes)leven. Met deze activiteit breng je gesprekken op gang met behulp van foto’s van bekende mensen. Je kunt de foto’s downloaden van de website van Pasklaar: www.bsl.nl/pasklaar of van andere internetsites.

Goed idee:
Nostalgiekar maakt ouderen blij
Wanneer de oude bakkerskar de huiskamer van verpleeghuis Lauwershof in Oudorp binnenrijdt leven de bewoners op. Voelend aan een breiwerk, draaiend aan een koffiemolen of ruikend aan scheerschuim luisteren de bewoners naar elkaars verhalen. ‘Met de nostalgiekar komt het verleden naar de bewoners toe.’

‘De cliënt weet zelf hoe het probleem kan worden aangepakt’
Vaak hebben cliënten zelf goede ideeën over hoe ze hun problemen kunnen aanpakken. In de  tweedaagse cursus ‘Oplossingsgericht werken en coachen’ van de NHL Hogeschool leer je hoe je beter kunt aansluiten bij die eigen kracht van cliënten.

Eenzaamheid bij oudere migranten
‘Je moet niet achter de geraniums blijven zitten’ is een veel gehoord advies aan Nederlandse ouderen om te voorkomen dat zij sociaal geïsoleerd raken. Voor oudere migranten werkt dit advies niet; velen van hen kampen met eenzaamheid. In deze voorpublicatie van ‘Zorg voor de oudere migrant’ beschrijft psycholoog Bas Steunenberg hoe dat komt en wat zorgprofessionals hierin voor deze doelgroep kunnen betekenen.

Functioneren van je team. Heeft jouw organisatie er aandacht voor?
De meeste activiteitenbegeleiders werken in een team dat deel uitmaakt van een zorginstelling. Het is belangrijk dat er vanuit de organisatie aandacht is voor jou en je team. Waar moet de organisatie op letten? En hoe kun je als activiteitenbegeleider zelf signaleren of de organisatie voldoende aandacht heeft voor het functioneren van je team?

Taalactiviteiten: Helpen bij het verbeteren van de communicatie
Werk je met kinderen, dan kan het voorkomen dat je merkt dat een kind problemen met taal heeft. Doorsturen naar een logopedist is dan een goede optie. Vervolgens is het belangrijk dat je de samenwerking met de logopedist voortzet. De logopedist weet welke oefeningen de spraak verbeteren; jij weet hoe je deze oefeningen op een leuke manier kunt aanbieden.