Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

8000 Mensen wachten op pgb

De wachtlijst voor het persoonsgebonden budget (pgb) is gegroeid tot 8000 mensen sinds het instellen van de pgb-stop op 1 juli 2010. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CvZ).
8000 Mensen wachten op pgb

Oud-minister Klink van VWS kondigde de toekenningenstop af omdat het subsidieplafond van 2,36 miljard euro voor 2010 al in juni was bereikt. Sindsdien belanden de meeste pgb-aanvragers op een wachtlijst. Enkele categorieën van aanvragers zijn uitgezonderd van de pgb-stop. Op 1 oktober stonden er 8000 mensen op de wachtlijst, zo meldt Zorgvisie op haar website.
 
Plafond
Het ministerie van VWS maakt waarschijnlijk nog voor de begrotingsbesprekingen volgende week bekend hoe hoog het subsidieplafond in 2011 wordt. Als de Tweede Kamer daarmee akkoord gaat, wordt duidelijk of de 8000 wachtenden per 1 januari wel een pgb kunnen krijgen. Belangenorganisatie Per Saldo heeft in een brief aan de Tweede Kamer opgeroepen het macroplafond voor het pgb in 2011 te verhogen. Volgens Per Saldo dreigt een enorm tekort in 2011 omdat alle huidige wachtenden dan een nieuw beroep doen op het pgb. Daarnaast hebben zorgkantoren hun plafond voor pgb in 2010 ver overschreden en dat komt weer voor rekening van het budget in 2011.

Daling
De pgb-stop heeft de groei van het aantal budgethouders voor het eerst in jaren een halt toegeroepen. De eerste helft van het jaar kwamen er gemiddeld per maand 1100 budgethouders bij. Toen Klink eind juni de pgb-stop afkondigde waren er nog 126.131 pgb-houders. Eind augustus hadden 125.012 mensen een pgb, omdat de uitstroom van pgb-houders gewoon doorgaat. Maar als de pgb-stop 1 januari 2011 wordt opgeheven, zal de groei weer verdergaan, waarschuwt Per Saldo.

Extra maatregelen
De staatssecretaris wil 3% korten op de pgb-tarieven. Dat levert 65 miljoen op. In de rijksbegroting staat dat in 2011 de uitgaven aan pgb met 210 miljoen teruggebracht zullen worden. Daaruit blijkt, zo berekent Per Saldo, dat in 2011 door extra maatregelen nog eens 145 miljoen minder aan pgb mag worden uitgegeven.
 
Structureel
Per Saldo rekent in de brief aan de Tweede Kamer voor dat het pgb-budget volgend jaar hoger moet zijn: ‘U hebt als Tweede Kamer de motie aangenomen om het pgb structureel op te nemen in de AWBZ. Daarmee wilt u voorkomen dat er voor het pgb wachtlijsten worden ingevoerd. Het lijkt ons redelijk om te veronderstellen dat het kabinet in 2011 niet opnieuw met wachtlijsten gaat werken. Er zal dus in 2011 meer macrobudget gereserveerd moeten worden voor het pgb.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Zorgvisie en Per Saldo

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Wat een onzin van deze nachtvlinder. PGB is een prachtig instrument, zelf je zorgverleners kiezen en zelf de tijden afspreken. Zou voor iedereen moeten gelden behalve voor degenen die dit beslist niet kunnen. Weg met de dure bestuurslagen! Fraude wordt overal gepleegd vooral vooral in de hogere regionen.

  3. Meest fraudegevoelig die PGB…er wordt niet getoetst waar de centen naar toe gaan: gewoon een indicatie afgeven en reguliere zorg inzetten… zo krijgt ieder waar men recht op heeft, er zullen meer mensen aan het werk zijn en blijven, en wachtlijsten voor PGB zijn verleden tijd…..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.