Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

7 documentaires over GGZ die je niet mag missen

De afgelopen jaren zijn er veel documentaires over geestelijke gezondheidszorg uitgebracht. We zetten 7 docu's op een rij die je als sociaal werker in de GGZ niet mag missen.  
Scène uit 'De regels van Matthijs'

1. Verward

De documentaire Verward (2019) is door Wills ogen geschoten. Hij is een van de duizenden ‘verwarde’ mensen in Nederland waarmee de politie zich de afgelopen tijd moest bemoeien. Zelf vindt Will niet dat hij verward is. Hij wil juist bewijzen dat hij slachtoffer is van stalking. Er is zelfs een groots complot tegen hem gaande. Sinds 2011 filmt Will zijn leven om bewijsmateriaal te verzamelen tegen zijn belagers.

Kijk hier op YouTube >>
Of hier op 2Doc >>

2. De regels van Matthijs

In ‘De regels van Matthijs’ (2012) filmt regisseur Marc Schmidt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen. Mensen zijn onbetrouwbaar, ze houden zich niet aan de logica van zijn denken. Als de woningbouwvereniging hem uit zijn woning dreigt te zetten, ziet Matthijs zelfmoord als enige uitweg.

Kijk hier op YouTube >>
Of hier op 2Doc >>

3. Rusteloze zielen

Tbs-patiënten werken in de docu ‘ Rusteloze zielen’ (2020) hard aan hun terugkeer naar de maatschappij. Ze nemen deel aan een theaterproject waarin ze geconfronteerd worden met hun demonen. Kunnen ze die achter zich laten of zullen ze voor altijd met hen meereizen?

Kijk hier op YouTube >>
Of hier op 2Doc >>

Zie ook: 7 documentaires over jeugdzorg die je niet mag missen >>

4. Moeders springen niet van flats

De moeder van regisseur Elena Lindemans worstelt al lange tijd met een ondraaglijk psychisch lijden als ze om euthanasie vraagt. Het verzoek wordt niet in behandeling genomen. In de indringende documentaire ‘Moeders springen niet van flats’  (2014) gaat Elena terug naar de wanhoopsdaad van toen. Waarom konden of wilden haar artsen haar toen niet helpen? Zouden ze dat nu wel hebben gedaan? Hoe tekende die sprong de levens van haar familieleden en van de anonieme toeschouwers zoals de bewoners van de flat? Het resultaat is een confronterende zoektocht.

Kijk hier op YouTube >>
Of hier op 2Doc >>

5. In het hoofd van mijn zusje

‘In het hoofd van mijn zusje’ (2018) is een kwetsbaar portret over de zus van filmmaker Ingrid Kamerling, die leed aan angsten en keuzestress. Uiteindelijk maakte zij op 24-jarige leeftijd vlak voor haar diploma-uitreiking een einde aan haar leven.

Kijk hier op 2Doc >>

6. De weg kwijt

Documentaire ‘De Weg Kwijt’ (2021) neemt je mee in het levensverhaal van Salim (32) en zijn familie. De film laat zien hoe het leven eruitziet van iemand die een ernstig psychiatrische aandoening heeft en wat de impact ervan is op de persoon zelf, familie, zorgmedewerkers en de samenleving.

Kijk hier via Omroep West >>

7. Roze wolk

Iedereen zegt dat je zweeft op een roze wolk als je kind net geboren is. Maar wat als deze wolk niet roze is, maar pikzwart? De docu ‘Roze Wolk’ (2016) probeert dit persoonlijke, kwetsbare en pijnlijke proces bespreekbaar te maken.

Kijk hier op YouTube >>
Of hier op 2Doc >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.