Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

55.000 Zorgwerkers volgend jaar zonder baan

In de thuiszorg en ouderenzorg wordt 2,5 miljard euro bezuinigd. Dat leidt volgens brancheorganisatie ActiZ volgend jaar tot zo’n 55.000 ontslagen in de sector verpleging en verzorging. Bovenop de 11.000 ontslagen die nu al zijn aangekondigd.
55.000 Zorgwerkers volgend jaar zonder baan
Foto: ANP

Dat zegt ActiZ-directeur Aad Koster tegen de NOS. Niet alleen de medewerkers in de huishoudelijke zorg worden getroffen door de bezuinigingen van 40 procent op het budget huishoudelijke verzorging. Ook in zorginstellingen verdwijnen banen van zorgmedewerkers en ondersteunend personeel.

Ontslaggolf

De grote ontslaggolf zal volgens Koster plaatsvinden in verzorgingshuizen, verpleeghuizen en in de thuiszorg. Uit berekeningen van ActiZ blijkt dat, vanwege de bezuinigingen van 2,5 miljard euro, de afgelopen maanden al 11.000 ontslagen zijn aangekondigd. Aad Koster: ‘Maar de grote bulk moet nog komen.’

Tijdelijke contracten

Vakbondsbestuurder Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV denkt dat het aantal ontslagen in de zorg het komende jaar nog veel verder oplopen, tot ongeveer 100.000 mensen. ‘Tijdelijke contracten zijn het afgelopen jaar al niet verlengd. Als je bedenkt dat in de ouderenzorg veel ontslagen vallen, op de thuiszorg 40 procent wordt bezuinigd en in de gehandicaptenzorg zeker nog 20.000 ontslagen worden verwacht, dan zit je al gauw aan zo’n groot getal,’ aldus Marijnissen.

Tienduizenden banen zullen verloren gaan door de hervormingen in de ouderenzorg. Om de gevolgen op te vangen hebben brancheorganisatie ActiZ en de vakbonden een werkgelegenheidsplan bij de ministeries van VWS en SZW ingediend: 130 miljoen. Lees meer >>

Het werk in de ouderenzorg verdwijnt niet, er komen steeds meer ouderen die zorg nodig hebben. Ook de werkgevers willen volgens Aad Koster liever geen mensen ontslaan. ‘We weten dat we over een aantal jaren deze werknemers weer nodig hebben, daarom proberen we ze vast te houden. Maar als we geen inkomsten hebben, kunnen we die mensen niet zomaar op de loonlijst laten staan,’ aldus Koster.

Dienstencheque

Actiz presenteerde eerder al plannen om 35.000 mensen aan het werk te houden. Een van de mogelijkheden is om met de invoering van een dienstencheque te zorgen dat zorgvragers kunnen meebetalen voor zorg die door de bezuinigingen dreigt weg te vallen. ActiZ heeft met met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook gesproken over een omscholingsplan voor huidige werknemers in de zorg.

Zet het budget voor WW-uitkeringen in voor subsidie aan de dienstencheque. Dat is het voorstel van brancheorganisatie ActiZ en vakbonden in de VVT aan de Tweede Kamercommissie voor VWS. 20.000 Thuiszorgsters zouden hun werk kunnen behouden en cliënten hun huishoudelijke zorg. Lees meer>>

Zorg + Welzijn is veranderd!

Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.