Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

500 meldingen bij fraudeloket zorg van PVV

Het aanpakken van fraude in de zorg is volgens de PVV heel simpel. ‘Houd op met praten en begin met aanpakken’, stelt Kamerlid Reinette Klever. Zij overhandigt ruim 500 meldingen die in 2 maanden tijd binnenkwamen bij het fraudeloket dat de PVV opende, aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid).
500 meldingen bij fraudeloket zorg van PVV
Foto: ANP/Robert Vos

Volgens Klever zijn die meldingen nog maar het topje van de ijsberg. ‘Dit zijn mensen die per toeval hun rekening onder ogen kregen of onverwacht ineens hun eigen risico kwijt waren’, aldus Klever die er daarom voor pleit om de rekening altijd naar de patiënt te sturen. ,,Die kan controleren of wat er op de rekening staat ook echt is gebeurd.”

Consult

De meldingen die de PVV kreeg zijn divers. Zo volgde voor een telefonisch consult waarbij de hulpverlener niets kon betekenen voor de patiënt een rekening van 218 euro. Een apotheek knipt een recept voor 3 maanden in 3 recepten voor een maand of declareert herhaalrecepten die nooit zijn afgehaald. Of een specialist die een rekening stuurt voor een behandeling die nooit plaatsvond.

Pgb

Onderzoek gaf eerder aan dat er in de Nederlandse zorg per jaar gemiddeld voor ongeveer 5 miljard euro wordt gefraudeerd. Als het aan de PVV ligt, maken de zorgverzekeraars meer werk van het opsporen van fraude en worden zorgaanbieders die in de fout gaan harder aangepakt. ‘Een voor fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) veroordeelde psychiater mag als de straf is voldaan gewoon weer aan de slag. Wij willen dat er een openbare lijst komt van de frauderende zorgaanbieders, die bovendien uit het artsenregister zouden moeten worden geschrapt.’

Kosten

Om de stijgende kosten in de zorg te beteugelen, moeten patiënten veel meer informatie krijgen zodat ze weten wat een behandeling kost, vindt Klever. ‘Wratten laten aanstippen bij de polikliniek is echt beduidend duurder dan het bij de huisarts laten doen. En dat geldt ook voor het laten plaatsen van een spiraaltje: 65 euro bij de huisarts, 875 euro bij de gynaecoloog. Maar veel mensen weten het niet.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.