Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

4000 meldingen bij ANBO over eigen bijdrage AWBZ

Ruim 4000 bezorgde ouderen en gehandicapten hebben zich gemeld bij het meldpunt van de ouderenbond ANBO over de eigen bijdrage in de langdurige zorg (AWBZ). De ANBO opende eind januari het meldpunt waar ouderen en gehandicapten terechtkunnen met hun onzekerheden over de eigen bijdrage die ze betalen als ze bijvoorbeeld naar een verzorgingstehuis gaan.
4000 meldingen bij ANBO over eigen bijdrage AWBZ
Foto: ANP-Photo/Lex van Lieshout

Sinds 1 januari is deze bijdrage niet meer alleen afhankelijk van iemands inkomen, maar ook van het eigen vermogen. Ouderen en gehandicapten met meer spaargeld moeten daardoor meer zelf betalen als ze naar een zorginstelling gaan. Tot eind 2012 gold een vermogensheffing van 4 procent, die is nu 12 procent. De eigen bijdrage kan oplopen tot bijna 2200 euro per maand, meldde staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) eerder.

 

Lenen

Volgens een woordvoerster van de ANBO was er de eerste 3 weken een hausse van meldingen en krijgen ze de laatste weken mondjesmaat klachten binnen. Dat betekent niet dat de bezorgdheid is weggenomen. Volgens de bond zijn veel ouderen en gehandicapten er ongerust over dat ze volgens de nieuwe regeling de rekening moeten betalen van geld dat ze niet kunnen opnemen. Dat zit bijvoorbeeld in hun huis of staat vast bij de bank. ‘Ze moeten daardoor bijlenen om de verhoogde eigen bijdrage te kunnen betalen. Ook zijn ze boos dat mensen met 200.000 euro en 800.000 euro evenveel betalen. De echte rijken worden daardoor niet belast’, zei de woordvoerster.

Particuliere zorg
Ouderen en gehandicapten zouden daarom nu particulier zorg inkopen in plaats van via zorginstellingen. ,,Dan kunnen ze tenminste eisen stellen aan de zorg die ze krijgen. Zorginstellingen kunnen het dus heel moeilijk gaan krijgen”, stelt de ANBO.
De Kamer spreekt donderdag met Van Rijn over de hogere eigen bijdrage voor de langdurige zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.